www.vakantiehuizenlapalma.nl

Belgische Bikkels en zeeziekte pilletjes op La Palma.

Afzien op La Palma vanwege zeeziekte.

Thomas had op de site Dutchanglers.nl gelezen over de visserij op La Palma. En vooral die bodemvisserij op rog en haai leek hem wel wat. In de maanden voor zijn komst hadden we al een aantal malen per mail contact gehad. Zijn vriendin en moeder met vriend kwamen uiteindelijk ook mee. La Palma heeft immers veel meer te bieden dan vissen. Hoewel voor Thomas dat vissen wel het belangrijkste was. Moeder Mireille is zelf ook verwoed sportvisser en ging ook mee vissen. Toen we er de eerste visdag op uit trokken lag de oceaan er redelijk goed bij en liep er een mooie stroming.

Mireille met gladde haai op La Palma.

Nee zeg, wat gebeurt er ? Thomas krijgt tot zijn verbazing last van zeeziekte en Mireille even later ook. Thomas zag mijn voorstel, om wat van de zeeziekte tabletjes die ik bij me had te slikken en even te gaan liggen om ze in te laten werken, wel zitten. Dus daar zat ik dan met twee katterige gasten op de bodem van het bootje. Mireille wist in al haar ellende nog een fraaie gladde haai te landen. Waarvan de huid overigens net zo ruw is als die van een ruwe haai gezien de schaafwond op haar onderarm. De naam gladde haai vinden we dan ook slecht gekozen. De twee ‘Belgische Bikkels’ bleven ondanks hun mindere toestand gelukkig wel goed gehumeurd en stonden er op om gewoon door te blijven vissen.

Afzien op La Palma maar dan op een prettige manier.

Nadeel van dit systeem was echter dat iedere keer voordat de pilletjes door zijn lichaam waren opgenomen, er een aanbeet kwam en Thomas al drillend de pilletjes de oceaan in spuugde. Ik zag hem zelfs éénmaal de pilletjes uit het water proberen te hengelen. Dit werkte dus niet. Met nog slechts twee resterende pilletjes het systeem veranderd. Terug de haven in en de laatste pilletjes, met vaste grond onder de voeten, de tijd geven om hun werk te doen.

Thomas met ruwe haai op La Palma.

Toen we een uurtje later weer uitvoeren, was het inmiddels flink gaan waaien. Een kittige wind uit het noorden en overal witte koppen om ons heen. Geen punt de pillen zaten binnen en kwamen er niet meer uit. En dat ze werkten was een ding wat zeker was. Het bootje leek af en toe wel een wild steigerend paard. Maar Thomas gaf geen krimp. Met het anker ophalen kreeg hij zelf twee maal een golf over zich heen. Kon hij alleen maar om lachen.

Vrij zwemmende pijlstaartroggen volgden gehaakte soortgenoten tot aan de boot.

De volgende visdag ruim op tijd de eerste pillen in dat grote lijf gestopt en ‘afgedekt’ met een banaan zoals hij dat zelf noemde. Dit ritueel gedurende de visdag om de 3 uur herhaald. Met als resultaat een geslaagde visdag met vrijwel nonstop actie en niet het kleinste spoortje van zeeziekte. Er zat op een gegeven moment zoveel rog in ons spoor, dat toen we twee gehaakte roggen omhoog draaiden er nog twee vrij zwemmende exemplaren, hun soortgenoten volgden en bleven wachten tot die onthaakt waren om gezamelijk weer de diepte in te zwemmen. Thomas heeft voor vertrek naar huis, een apotheek op La Palma geplunderd en een flinke voorraad van de zeeziekte tabletjes ingeslagen. Je weet immers maar nooit !

Thomas onthaakt fraaie ruigstaartrog op La Palma

video’s            diapresentatie              vissen

 

vakantiehuizen

Beleef La Palma !