www.vakantiehuizenlapalma.nl

Vissen op Trachinus radiatus of Bonte Pieterman op het Canarische eiland La Palma.

Bonte Pieterman, Trachinus radiatus gevangen op La Palma.

Tijdens het vissen op kleine haaiensoorten met een makreeltje als aas vangen we op La Palma wel eens een Bonte Pieterman (Trachinus radiatus). Hier op La Palma noemen ze die Araña. De laatste tijd vissen we regelmatig met lichter materiaal op kleiner spul en vangen we vrij regelmatig Bonte Pietermannen. Uitkijken geblazen dus. Want net als de kleine en grote Pieterman die in de Noordzee voorkomen is deze oversize Pieterman ook heel giftig. Wanneer je geprikt bent door een Pieterman zal je er niet dood aan gaan maar wel verschrikkelijk veel pijn hebben. Soms kan deze pijn heel lang aanhouden. Er schijnt een hele goede behandeling tegen het gif te bestaan. Het gif van Pietermannen bestaat voor het grootste deel uit eiwitten. Deze worden afgebroken bij temperaturen boven de veertig graden celcius. Dus zo snel mogelijk de plek waar gestoken is (meestal een hand of een voet) onderdompelen in heet water.

Trachinus Radiatus, Bonte Pieterman, Starry Weever

De Bonte Pieterman komt voor in de Middelandse zee en het oostelijke deel van de Atlantische oceaan. In die tien jaar dat ik nu op La Palma leef en vis heb ik wel de nodige Grote Pietermannen (Trachinus draco) vanaf de kant gevangen maar nog nooit een Bonte Pieterman. De kans dat je tijdens het zwemmen op een Bonte Pieterman gaat staan lijkt mij vrij klein. Want we vangen ze vrijwel allemaal op dieptes van meer dan tien meter. Ook deze Bonte Pieterman graaft zich in onder het zand met vaak alleen zijn ogen en kroonvormige rugvinnetje met giftige stekels nog boven het zand uitstekend. Wachtend op een prooi ligt hij zo doodstil om plotseling toe te slaan.

Dril van Bonte Pieterman op La Palma.

Voor een vis die zo passief is levert hij nog aardig strijd aan een lichte hengel. De Bonte Pieterman is dan ook uitgerust met een opvallend brede en krachtige staartvin. Ik vermoed dat deze vissoort toch wel eens een langere achtervolging maakt op een prooivis. Want af en toe haken we zelfs Bonte Pietermannen op pluggen die op redelijke hoge snelheid ruim boven de bodem gesleept worden. Een bonte Pieterman kan een halve meter lang worden en is niet vies van groot aas.

Bonte Pieterman, Trachinus radiatus op de plug

video’s            diapresentatie              vissen

 

vakantiehuizen

Beleef La Palma !