www.vakantiehuizenlapalma.nl

Chummen op witte trevally tijdens het vissen op het Canarische eiland La Palma.

Arie de Ligt met witte trevally op La Palma

Een maand geleden zwom er plotseling hier op La Palma een school witte trevallys onder de boot. Ze draaiden rondjes om een rog die we aan het drillen waren. Een handvol stukjes inktvis die we overboord gooiden werd zonder aarzeling door deze trevallys opgegeten. Een paar dagen later zouden we gericht op deze witte trevallys bij La Palma gaan vissen. Het idee was om te gaan ‘chummen’. Dat is een spoor maken door met regelmaat stukjes vis over boord te werpen. Helaas stond er toen geen stroming en zijn we gestopt.

Chummen op wittw trevally op La Palma.

Van de week kregen we van een beroepsvisser een kist vol aasvis. Er stond die dag een fikse stroming en bovendien arriveerden op de visstek aan het begin van het tij. Mooie gelegenheid om het samen met Arie de Ligt nog eens te proberen. We waren het er over eens dat je eigenlijk iemand aan boord moet hebben die zich alleen maar bezig houdt met het voerspoor. Telkens als het laatste stukje aas uit zicht verdwijnt, dient er weer een nieuw stukje over boord geworpen te worden. Voor dit werk moet je eigenlijk flink autistisch zijn. Er schijnen ook speciale ‘chum-machines’ te bestaan. Wat een uitkomst. Want je wordt er toch redelijk kinds van. En op het moment dat je een vis aan het drillen bent of wat anders aan het doen bent, is het makkelijk om je spoor te vergeten en heb je misschien alles voor niets gedaan.

Chummen op witte trevally op La Palma.

We waren die dag met een zware hengel op de bodem aan het vissen op haai en rog en hadden een makreeltje aan een lichte hengel boven de bodem aangeboden in het chum-spoor. Tot onze grote verbazing vangt Arie echter een witte trevally aan de zware hengel. En dat terwijl witte trevally er om bekend staat dat je met hele dunne lijnen moet vissen. Het is de eerste keer dat we op deze manier een witte trevally gevangen hebben. Niet aan de hengel die we in gedachten hadden. Maar het chummen heeft er hoogstwaarschijnlijk wel voor gezorgd dat de trevallys een soort waas voor hun ogen gekregen hebben en het grote aas aan de zware onderlijn gegrepen hebben. Als je de vorm van de bek van een witte trevally bekijkt, lijkt het er op of ze van nature aas van de bodem eten.

Witte trevally gevangen tijdens chummen op La Palma.

video’s            diapresentatie              vissen

 

vakantiehuizen

Beleef La Palma !