www.vakantiehuizenlapalma.nl

Een sportvis-smurf op La Palma. Dat gaat een hele fanatieke sportvisser worden.

Mano met één van zijn barracuda's op La Palma.

Op het moment dat ik dit verslag op de site aan het zetten ben, stapt Mano, de hoofdrolspeler in dit verhaal, toevallig net binnen. “Of ik van de week misschien nog tijd zou hebben om in de herkansing te gaan op haai” vroeg tie me. Geen punt natuurlijk. Maar hem wel verteld dat vissen vissen is en niet vangen. Misschien zit er de volgende visdag geen haai of bijten ze gewoon niet. Dat was niet erg. Iets anders was ook goed. Als de hengel maar flink doorbuigt zodat hij er aan kan hangen. En dat voor een smurf van elf jaar die maar drieëndertig kilo weegt.

Mano in actie op La Palma.

We waren de dag ervoor met zijn ouders in de ochtendschemer begonnen met een beetje slepen met kunstaas. Redelijk verdeeld werd er door het gezin een tiental kleine barracuda’s gevangen. Mano vond dat die van hem het grootst was. Er wordt namelijk tijdens het vissen wel een competitie gehouden. Vorige vakantie in Noorwegen was ma de winnares met een kabeljouw van één meter achttien. Gisteren gingen we op rog. Mijn vraag was of bij het vaststellen van de lengte ook de staart meetelde. Ja, dus. Nou dan kom je al snel voorbij die één meter achttien.

Mano met ruigstaartrog op La Palma.

Gezien zijn lengte, kracht en gewicht hadden pa en ondergetekende besloten dat een vijftig ponds hengel wel het zwaarste was waar we Mano mee konden laten vissen. Dat heeft bij de roggenvisserij de nodige beperkingen. Klein aas dus voor Mano. Na een aantal roggen liet ik uit mijn mond vallen dat eigenlijk de enige manier dat Mano gericht op haai zou kunnen vissen was door een meter of vijf boven de bodem een hele makreel aan te bieden. Om zo hopelijk te grote roggen te vermijden. Nou daar had deze kleine fanatieke sportvisser wel oren naar.

Opperste concentratie bij Mano. ook al drilt je moeder achter je rug een grote vis.

Uren lang heeft hij achterop het bootje een makreel boven de bodem aangeboden. Wat er ook gebeurde achter hem, hij bleef geconcentreerd bij zijn hengel zitten. Geheel onverwacht begon ineens zijn reel te krijsen. Mams schrok zich dood. Dacht waarschijnlijk dat haar smurf overboord gesleurd zou worden. Zij schoot te hulp om op zijn minst de hengel van Mano in zijn vechtgordel te plaatsen. Was helemaal niet nodig ma. Die hengel had hij al uren lang in die gordel rusten. Het enige wat fout ging was dat de haai het aas helaas boven de haak had gegrepen. Mis dus. Maar van de week gaan we in de herkansing. En al vangt hij misschien weer geen haai, als hij aan een hengel kan hangen is meneer gelukkig. Dat gaat een hele fanatieke sportvisser worden. Is hij eigenlijk nu al.

ook als paps uit alle macht aan zijn hengel trekt, blijft Mano op zijn eigen stok letten.

video’s            diapresentatie              vissen

 

vakantiehuizen

Beleef La Palma !