www.vakantiehuizenlapalma.nl

Vissen op La Palma op gata, een diepzeehaai met een gruwelijk scherp gebit.

La Palma vissen. Diepzeehaai gata.

Gata (Dalatias licha) wordt in het Nederlands zwarte haai of valse doornhaai genoemd. Deze diepwaterhaai wordt maximaal 1.80 meter lang. Hij heeft een grote, met speciale olie gevulde, lever waardoor hij met weinig inspanning vlak boven de bodem kan ‘zweven’. Het is geen snelle vis. Als sportvis is het niet echt een uitdaging. Vooral niet doordat we vaak deze diepzeehaaien vangen aan materiaal dat voor veel grotere vissen bestemd is.

Gata, diepzeehaai op La Palma

Om de kleinere haaiensoorten te vermijden, vissen we vaak met grote tonijnenkoppen. Deze zijn keihard en kunnen niet vervormd en naar binnen gewerkt worden door de ‘kleintjes’. Helaas geldt dit niet voor een gata. Deze diepzeehaai met het uiterlijk van dat lieve buitenaardse wezentje E.T., heeft een gebit waarmee hij werkelijk door alles heenbijt. Als de E.T. van Steven Spielberg zo’n gebit gehad zou hebben, zou de film niet geschikt geweest zijn voor alle leeftijden, maar had die in het genre horror gevallen. In de bovenkaak staan smalle scherpe tanden voor grip. De tanden in de onderkaak zijn groot driehoekig en gekarteld en vormen een onafgebroken rij van zaagmessen. 

Diepzeehaai op La Palma, gata

De gata staat er om bekend dat hij happen neemt uit langszwemmende vissen en haaien die veel groter zijn dan de gata zelf. Rond de Azoren is er een tijdje een beroepsvisserij geweest op deze haaien. Maar al snel bleek dat deze vissoort die bevissing niet aankon door de langzame groei en de lage voortplantingsnelheid. De vissoort komt op meerdere plaatsen op aarde voor. Maar heel plaatselijk en er is onderling geen uitwisseling tussen deze populaties.

 

video’s            diapresentatie              vissen

 

vakantiehuizen

Beleef La Palma !