www.vakantiehuizenlapalma.nl

Vissen op La Palma. Vissen op sixgill haai op het Canarische eiland La Palma.

La Palma vissen. Vissen op La Palma op sixgill haai.

Wat eet een sixgill ? Nou, dat is makkelijk; ALLES ! Hij is één van de grote opruimers van de diepzee. Met dat verschrikkelijk scherpe gebit met gekartelde tanden in de onderkaak is deze haai in staat grote happen ergens uit te nemen.

Mario met tweede sixgill op La Palma.

Maar net als de meeste andere haaien, benadert een sixgill een prooi of kadaver zeer voorzichtig. Het is niet zo dat bij een aanbeet in één keer de hengel krom gaat. Je krijgt eerst een paar waarschuwende tikjes op de top.

Juul Steyn met six-gill haai op La Palma.

Als of er een kleinere vis aan het aas knabbelt. Dan pas buigt de top voorzichtig steeds verder door. Dat deze haaien zelf ook jagers zijn blijkt wel uit het grote aantal aanbeten dat we krijgen als we ons met de motor verplaatsen.                                                                            

Lesley met één van zijn drie six-gill haaien op La Palma.
Jacob met één van zijn talrijke six-gill haaien op La Palma.

Vaak als je een voorzichtige aanbeet krijgt en je geeft flink gas met de motor, zodat het lijkt of de prooi tracht te ontsnappen. Dan krijg je wel die woeste aanbeten waarbij de visser zich flink schrap moet zetten om niet uit het bootje gesleurd te worden.

Jaques Schouten met één van zijn vijf six-gills op La Palma.

Maar zelfs dan nog zit de haak negen van de tien keer buiten de tanden in de mondhoek. Dit komt deels door de manier dat we de haak in de tonijnenkop bevestigen (in het uiteinde van de punt van de bek). Maar zelfs door de agressieve reactie die je uitlokt door die versnelling met de motor, pakt de haai de prooi voor in de bek.

Joop met tweede six-gill op La Palma.

En dan te bedenken dat hij een bek heeft als een slaapzak. Bij sommige exemplaren zou je er in kunnen stappen zonder de tanden te raken. Normaal onthaken kan je wel vergeten. De taaie huid, de spanning op de lijn en de aanwezigheid van dat melkgebit vragen om een andere aanpak. In de boot hebben we een flinke betonschaar klaar liggen. Gewoon de haak in tweeën knippen. Is de vis die ook meteen kwijt.

Sixgill haai naast de boot op La Palma.

video’s            diapresentatie              vissen

 

vakantiehuizen

Beleef La Palma !