www.vakantiehuizenlapalma.nl

Vissen op La Palma. Slangenkopmakrelen (Escolars) hebben een gruwelijk grote bek.

La Palma vissen, slangenkop makreel.

Slangenkopmakrelen (Ruvettus pretiosus) doen hun naam eer aan. Als je ziet hoever ze hun bek kunnen opensperren en de tanden er in ziet, is de naam wel heel toepasselijk gekozen. Net als bij een slang zijn de tanden naar binnen toe gericht. Als ze dus een prooi vast hebben, komt die bij spartelen alleen maar vaster te zitten.

La Palma vissen. Een bek vol naar binnen gerichte tanden van een escolar.

De bek kan verder worden opengesperd dan de toch al niet geringe diameter van de vis.  En op de meest vreemde plaatsen in de bek staan rijen naar binnen gerichte tanden. Zelfs vlak voor de slokdarm staan nog beenplaten met tanden. Een beet van een Slangenkopmakreel geneest nooit. Vandaar dat beroepsvissers op La Palma, als ze er ongewild eentje vangen, er meteen een dikke bananendeken overheen gooien en met een machette de kop er af hakken. 

La Palma vissen. Een bek groter dan de lichaamsdiameter.

Deze geduchte rover kan zelf echter niet nonchalant rondzwemmen. Al is het voor de mens niet ongevaarlijk het laxerende vlees van de slangenkopmakreel te eten. Hij moet zelf ook op zijn tellen passen. Want er zwemmen in die duistere dieptes vissen rond die gek zijn op zo’n olierijk stuk vlees. We hebben een keer een sixgill naast de boot een groot stuk escolar uit zien spugen.

La Plma vissen. Jiggend gevangen slangenkopmakreel

 

Beleef La Palma !