De laatste keer strandvissen op grote rog op het Canarische eiland La Palma.

Een monster van La Palma.

Een aantal maanden geleden kreeg ik hier op La Palma een mailtje van Wil. Hij had de zoveelste reorganisatie op zijn werk overleefd. Er konden dus weer vakantieplannen gemaakt worden. Of ik zin en tijd had om nog een keertje te vissen met hem op grote rog vanaf het strand op La Palma. Wil en Betty zijn inmiddels diverse keren geweest. Dus wat doe je, je doet het. Al had ik eigenlijk helemaal geen zin meer in die strandvisserij.

Eerste deel van de dril van een zware pijlstaartrog op La Palma.

Maar om met Wil met de boot te gaan vissen is geen optie. Korte wind-golven heeft hij helemaal geen last van maar oceaandeining, hoe flauw ook, nekt hem. We hebben het een paar keer geprobeerd. En ondanks dat we hem helemaal volgeduwd hadden met chemicaliën werd hij zo ziek als een hond iedere keer als hij met een vis aan het worstelen was.

Tweede deel, nu vanaf het strand, van een grote pijlstaartrog op La Palma

Toen Wil en Betty aankwamen heb ik ze gelijk verteld dat ze geen pepernoot zouden gaan vangen want de oceaan was als een spiegel. Geen rog te bekennen voor het strand. ” We gaan het zien”, antwoorde Wil. Nou, we hebben het gezien, helemaal niets ! Dat trek ik echt niet, hele dagen vissen zonder resultaat.

Wil met zware roughtail stingray op La Palma.

Nu heb ik afgelopen kerstperiode met Hendrik Jan een beetje geëxperimenteerd bij een nieuw strandje. En dat was een succes. Er valt hier niet vanaf de kant te vissen vanwege de grote rotsblokken onder water voor het strand. Maar het strandje ligt wel enigzins beschermd tegen oceaandeining vanuit het noord-westen en er zit vis. Misschien een uitkomst voor Wil.

Geplette tonijnenkop door ronde rog op La Palma

Wil overgehaald om nog éénmaal te proberen vanuit het bootje te vissen. Het was dit of blanken vanaf het strand. De roggen trekken hier ‘s morgens, wanneer het zonlicht te sterk wordt, soms massaal voor het strandje langs op weg naar dieper water. Als het tij goed is en je voert flink om de roggen eventjes proberen vast te houden, is er vis te vangen. En bovendien is het formaat van de roggen die hier zwemmen vaak enorm.

Grote gele ronde rog naast de boot op La Palma.

Je krijgt echter niet veel kansen. Want als je een vis aan het drillen bent trekt in de tussentijd de rest langs en is het gebeurd. Of erger nog als een ronde rog met die enorme kaakdruk je aas geplet heeft, en je hebt er niets van gemerkt, dan zit je te wachten op een aanbeet die nooit zal komen. Want al het eetbare is uit de tonijnenkop geperst. En die ronde monsters doen dat zo voorzichtig dat je het vaak niet ziet of voelt.

Tweede hardvechtende vlinder die ochtend voor Wil op La Palma.

Wanneer een vis zo goed als uitgedrild is, kan ik iemand die fit en niet bang uitgevallen is en alleen onder ideale omstandigheden, dicht bij het strandje uit de boot zetten. Eenmaal het strand bereikt kan de vis dan verder uitgedrild worden. Zodat er een paar fatsoenlijke foto’s geschoten kunnen worden van de vangst. Ondanks de slechte voortekenen is het vissen zo toch nog goed gekomen. Al is het niet hetzelfde als het vissen op grote roggen vanaf het strand. Maar daar ben ik sinds een paar dagen definitief mee gestopt. Zelfs voor Wil doe ik dat niet meer. En toch zijn Wil en Betty van plan volgend jaar weer naar La Palma te komen. Mits hij natuurlijk al die verdomde reorganisaties op zijn werk blijft overleven.

Het wachten op de aanbeet van de eerste zware rog duurde nog geen 10 minuten op La Palma.

video’s            diapresentatie              vissen

 

vakantiehuizen

Beleef La Palma !