www.vakantiehuizenlapalma.nl

Vissen op Remora Remora (zuigvis) op het Canarische eiland La Palma.

Jurgen met een remora op La Palma.

Af en toe komen we op La Palma een mantarog tegen die als passagiers wat remora’s bij zich heeft. Ook aan of bij zeeschildpadden zien we soms enkele van deze zuigvissen. Gisteren zagen we echter een exemplaar onder de boot zwemmen dat een stuk groter was dan we gewend zijn. Het duurde ook even voordat we door hadden wat voor vis het was. Normaal gesproken komen we remora’s alleen op open oceaan tegen. Ondanks dat er twee onderwatercamera’s aan boord waren, hebben zowel Jurgen als ik er helaas helemaal niet aan gedacht om opnamen te maken van de aparte manier van zwemmen van de remora.

De kop met de vreemd gebouwde pectorale vinnen en zijvinnen van een remora.

Terwijl er twee vissers vanaf boven de remora begluurden, werd deze vanaf onder in de gaten gehouden door twee nieuwsgierige bluevissen. Het leek wel of ze zich afvroegen of ze nu wel of niet dit rare schepsel zouden aanvallen. De remora trok zich nergens wat van aan. Die is wel wat gewend en zeker niet bang uitgevallen. Hij hecht zich immers vast aan o.a. grote haaien, walvissen, zeeschildpadden en mataroggen.

Het zuigorgaan boven op de kop van een remora.

Wij werden toch wel nieuwsgierig om deze remora van dichtbij te bekijken. Toen bleek dat hij zonder aarzelen de stukjes vis op at die we naast de boot lieten vallen, was de beslissing snel gemaakt. Lichte hengel en een klein haakje en…. bingo ! Toen de vis aan boord kwam zagen we pas hoe vreemd gebouwd zo’n remora is. Met name zijn kop. De vreemde vorm van zijvinnen en pectorale vinnen gaat nog wel. Maar de bek is toch wel anders dan wat we bij vissen gewend zijn. De grote zuignap boven op de kop is echter wel het meest opvallend aan deze vis. Hiermee hecht hij zich aan grote vissen of zeezoogdieren om zo mee te kunnen liften. Remora’s zijn geen parasieten want ze leven niet ten koste van hun grotere reisgenoot. Ze vangen hun eigen voedsel of eten restjes die hun transportmiddel voor hen overlaat en verlossen degene die hen de lift geeft bovendien van huidparasieten.

Foto van een remora vlak voor het terug zetten op La Palma.

Een aantal volkeren, waaronder de aboriginals, deden een touwtje om de staart van een remora en volgden hem dan. Wanneer de remora zich had vastgemaakt aan een zeeschildpad of grote vis konden ze die beiden voorzichtig binnen halen. Remora betekent in het Latijns ‘vertrager’. Waarschijnlijk hebben ze deze naam gekozen omdat de vissen zich ook aan schepen vastzetten. Mooie speling van de natuur deze ‘lifter met zuignap’.

video’s            diapresentatie              vissen

 

vakantiehuizen

Beleef La Palma !