www.vakantiehuizenlapalma.nl

Werpend vissen op La Palma, vanuit de boot met spinhengels op diverse vissoorten.

Vissen La Palma. De noordkust van La Palma.

Zeldzame riffen bij La Palma

 

Vrijwel zonder uitzondering willen mensen, die hier met me op La Palma komen vissen, grote zware vissen proberen te vangen. Groot was mijn verbazing dan ook dat Garey van de week met spinhengels op gevarieerde kleinere vissoorten wilde vissen. Hij wees met zijn handen vissen aan tot zo’n veertig centimeter. “Heb ik dat”, dacht ik. Op het moment is het al lastig genoeg om slepend iets te vangen, laat staan werpend. Maar hij liet zich niet ompraten. Niks sleuren aan grote vissen, lekker peuteren met licht materiaal. De dag die we hadden uitgekozen, bleek het ongekend goed weer met een uitzonderlijk rustige oceaan. Zelfs aan de noordkant van het eiland hield de oceaan zich gedeisd. Nu begon ik er zelf ook in te geloven, in dat ‘torrenpikken’. “Als we daar kunnen komen gaat hij niet alleen kleine vis vangen”, dacht ik. De keren dat ik er heb kunnen vissen waren zonder uitzondering zeer geslaagde visdagen. Maar vreemd genoeg niet deze dag. Slepend met diepduikende pluggen op zoek naar de vis, bleef het opvallend stil. Van ellende maar op hagedisvissen gaan werpen in beschut gelegen baaitjes. Die doen het immers altijd. Ook mochten we een half uurtje actie op kleine pilkertjes beleven aan de uiterste noordpunt van La Palma. Maar dat stopte helaas abrupt alsof er een knop werd omgedraaid.

Werpend vissen langs de noordkust van La Palma.
la palma werpend vissen

La Palma vissen, Cabrilla
La Palma vissen, AraƱa

                                                                                   

Op de terugweg over open water gaan slepen in de ijdele hoop bonito of mahi mahi tegen te komen. Wel kwamen we nog een drijvend plastic vat tegen. Daaronder was het net een zeeaquarium met allerlei jonge vis. De volgende dag in de haven van beroepsvissers begrepen dat er de voorgaande dag door iedereen uitzonderlijk slecht gevangen was. Dat maakte het een klein beetje makkelijker te accepteren dat we niet zo succesvol geweest waren als ik gehoopt had. Er werd gesuggereerd dat de orkaan die zich tussen de Kaap Verden en de Canarische eilanden aan het ontwikkelen was, de oorzaak zou zijn.

La Palma vissen, Pargo
hagedisvis

La Palma vissen, Pez piloto
La Palma vissen, Gallo cochino

Hoe het ook zei, het is geen visserij die ik kan gaan aanbieden. Hoe leuk Garey en ik de manier van vissen deze dag ook gevonden hebben. La Palma is geen bestemming die geschikt is voor zulke visserij. Er zullen momenten zijn dat het dat wel is. Net als bijvoorbeeld vorige zomer, toen we twee maanden lang werpend op bonito’s hebben kunnen vissen. Maar dat zijn uitzonderingen. Voor het vissen met spinhengels of vliegenhengels zijn er veel betere bestemmingen dan La Palma. Het wordt hier gewoon te snel te diep en er zijn haast geen riffen. Ik weet het, ook vliegvissers kunnen vaak onvermoeibaar werpen op kleine vis. Rudy en Taco hebben met hun lat vanuit mijn bootje met veel plezier allerlei klein spul gevangen. Maar ik kan het gewoonweg niet aanbieden. Niet op La Palma. Ik ga het overigens wel zelf af en toe proberen, samen met Ramón, op momenten dat de vis wel onder de kant zit. Kan ik gelijk de kinderziektes er uit proberen te halen. Want ik moet nog veel leren. Te beginnen met de dieptemeter weer te gebruiken. Daar was ik al een tijdje mee gestopt tijdens het vissen in die onpeilbare dieptes hier rond La Palma. Ik doe de laatste jaren alles op gps en landmarkeringspunten.

De kleurrijke noordkust van La Palma.

video’s            diapresentatie              vissen

 

vakantiehuizen

Beleef La Palma !