www.vakantiehuizenlapalma.nl

Reuzenpijlinktvis, ( Architeuthis ), diepzee inktvis, Giant squid op La Palma.

Reuzenpijlinktvis, Architheuthis op La Palma

Reuzen inktvissen spreken waarschijnlijk een ieder tot de verbeelding. Ook hier op La Palma dus. En niet in het minst bij ondergetekende. Al regelmatig hebben gasten bij mij op het bootje reuzeninktvissen aan de haak gehad die het aas of een gehaakte vis aanvielen. Maar nog nooit is er één tot aan de oppervlakte gekomen. De eerste keer dat we een inktvis aan de haak hadden, duurde het een tijd eer we door hadden dat het waarschijnlijk om een reuzeninktvis ging. Ik had wel eens gehoord van inktvissen van tien tot vijftien kilo maar wat we toen aan de haak hadden woog beslist een veelvoud hiervan. Enkele malen haakten we inktvissen die de 130 ponds haaienhengel letterlijk dubbelvouwden of het niets was. Bij navraag aan beroepsvissers hoe groot die reuzeninktvissen wel niet konden worden, antwoordden ze lachend: ” Groter dan je bootje.” Na wat googelen blijkt dat deze diepzeemonsters wel dertien meter lang kunnen worden…. Slik !

Dennis was hier twee jaar geleden ook al op La Palma. Toen verspeelde hij eerst een sixgill haai en daarna heb ik hem een tijd lang een diepzee rotsblok laten drillen, in de overtuiging dat het weer een sixgill haai was. Uiteindelijk schoot het rotsblok los en zat er alleen nog een soort annemoon aan zijn haak. Dit jaar was Dennis zijn wens om een haai te vangen. Het maakte niet uit wat voor één. De tweede vis tijdens de eerste visdag was een ruwe haai. Dus dat was snel geregeld. Aan het eind van de tweede visdag besloten we, na het roggen, nog even een poging te wagen op het diepe water. Want de vorige dag was een vis na 450 meter, van de in totaal 600 meter diepte, alsnog los geschoten. Hij zou toch nog wel een keer willen proberen iets uit de diepte  omhoog te halen.

 

Reuzenpijlinktvis, Giant squid op La Palma.

Na een lastige drift waarbij we maar moeilijk contact met de bodem konden houden, besloten we er maar een eind aan te breien. Toen begon het feest. Tijdens de lange reis naar boven werd het aas tot vier maal toe aangevallen door een reuzeninkvis. De laatse keer op slechts zo’n 150 meter onder de oppervlakte. En die laatste keer bleef de inktvis hangen. Het was geen monster zoals we eerdere keren aan de hengel hadden gehad. Maar het was er één.

Nu kon ik voor het eerst het vreemde diepzee wezen van dichtbij bekijken. ik denk niet dat er op deze planeet dieren zijn die zo veel afwijken van het overige leven op aarde als deze reuzeninktvissen. Je ziet voortdurend een soort electrische licht flitsen door het dier heen golven. De ogen zijn in verhouding ongelofelijk groot. En dan hebben we het nog niet eens over zijn voortstuwingssysteem dat een soort waterjet is. Maar het meest verbaasd waren we nog over de tentakels met zuignappen. Zuignappen zeg ik ? Herstel, klauwen zal ik bedoelen.  Want in die zuignappen zitten een soort kraakbeenringen die voor driekwart zijn bezet met naar binnen gerichte scherpe tanden. Je hoort wel eens verhalen dat er op potvissen littekens ter grote van schoteljes worden aangetroffen. Die zijn afkomstig van de zuignappen van reuzenpijlinktvissen. Nu we die ringen met tanden in iedere zuignap hebben gezien, kunnen we ons daar wel iets bij voorstellen. Wat een monsters. Die aliëns zouden zo mee kunnen doen in een sience-fiction film. Maar de wens van Dennis om nog iets uit de diepte omhoog te drillen was in ieder geval vervuld.

Tanden in zuignappen van reuzenpijlinktvissen.

 

video’s            diapresentatie              vissen

 

vakantiehuizen

Beleef La Palma !