www.vakantiehuizenlapalma.nl

Stand-up vissen op sixgill haai op La Palma

Al een aantal jaren is het de wens van Arie de Ligt om hier op La Palma een sixgill haai te vangen, maar dan wel stand-up. Er aan gehad heeft hij er al. Maar ze bleven alleen niet hangen. Van beroeps vissers, die diep op  een soort roodbaarzen vissen, had ik al gehoord dat ze er volop zaten. Regelmatig gaat er zo’n sixgill bij hen aan een gehaakte vis hangen. Dan zijn ze uitgevist. Die krijgen zoiets nooit omhoog. Op mijn vraag in welke gebied, fladderde beroepsvisser Julin met zijn armen en riep radeloos uit; “overal”. Mooi. Arie kon dus in de herkansing.

Arie de Ligt drilt sixgill haai stand-up op La Palma.

Een vorige keer had Arie er al even kortstondig, stand-up, één aan gehad. De oceaan was echter een beetje hobbelig die dag en Arie lag in een mum van tijd in een hoek gefrommeld. Gelukkig schoot de sixgill toen los, want hij kon niet meer overeind komen. Nu was de oceaan echter als een spiegel met slechts wat lichte deining en had hij een geschiktere uitrusting om de strijd aan te gaan op een , wat er naar uit ziet, nieuwe fantastische zomer-sixgill-stek.

Arie bewondert zijn sixgill haai op La Palma.

Binnen no-time kreeg hij een aanbeet en kon hij aan de bak. Maar na drie kwartier kreeg de sixgill tijdens het kenmerkende koppeltje duikelen de leader te pakken… Met redelijk wat ongeloof en tamelijk gefrustreerd toch maar opnieuw een montage in orde gemaakt. Alleen met een kleine toevoeging van anderhalve meter pianowire tussen de leader en de rig. Achteraf beredeneerd is mijn sixgill systeem nooit perfect geweest zonder deze toevoeging. Alleen is het vrijwel altijd, vreemd genoeg, goed gegaan en ontbrak de noodzaak tot deze aanpassing.

Vierhonderd kilo bruut geweld uit de diepte.

Prettig verbaasd waren we natuurlijk toen het aas (tonijnenkop) van Arie een half uur na het bereiken van de bodem (600 meter) opnieuw gegrepen werd door een sixgill. En naar het zich liet aanzien was dit een zwaarder exemplaar dan de eerder verspeelde haai. Nu konden we echt ervaren hoe het was om een sixgill stand-up te drillen. Arie aan den lijve en ondergetekende als toeschouwer. Allereerst was het een vreemde gewaarwording dat Arie aanvankelijk zijn voeten niet kon verplaatsen. Of ze door de bodem werden heen getrokken, zo voelde het. Maar daar werd wat op gevonden door een soort wiebel-schuifel techniek en al drillend werden de banden van het harnas juist afgesteld.

Fraaie sixgill voor Arie op La Palma.

Verder was het eigenlijk voornamelijk veel afzien. Niet in het minst door het warme windstille weer. Ondergetekende had het al ongelofelijk warm tijdens het toekijken. Op een gegeven moment zei ik tegen Arie dat onze lichamen waarschijnlijk warmer zouden zijn dan de normale 37 graden. Hij vertelde mij toen dat hij wel eens tijdens een training op Aruba met zijn maten was getemperatuurd en dat er mariniers bij waren die door de 40 graden kwamen. Ik denk dat Arie tijdens de dril toch ook wel die waarden heeft bereikt. De schipper zijn drinken werd als koelwater opgeofferd, in ruil voor af en toe een slok uit Arie zijn veel interessantere drinkfles.

Sixgill is een beetje boos.

Na een aantal uren zwoegen in die hitte verklaarde hij wat licht in zijn hoofd te worden. “Net of je flauw valt”, verklaarde hij doodleuk. “Nee hè, het zal toch weer niet mis gaan”, dacht ik. Heb hem wel verzocht om het laatste stukje, toen het enorme silhouet van de haai onder de boot verscheen, even te gaan zitten. Stand-up vissen is leuk maar om nu nog alles te verprutsen tijdens die laatste lastige meters, als er continu agressief met de boot moet worden gemanouvreerd, zou wel heel zonde zijn. Bovendien heb ik verleden jaar al mijn ouwe heer door een haai bijna over boord zien verdwijnen. Ik vind het wel even genoeg zo.

Armworstelen met een sixgill haai op La Palma.

Het zal wel dat stand-up vissen. Bovendien geloof ik niet dat Arie het heel vervelend vond, het beste was er inmiddels wel af bij hem. En als je dan na zo’n uitputtend stand-up gevecht ook nog met je vangst moet armworstelen tijdens de foto-shoot, ben je gewoon helemaal verrot, zelfs een oud marinier. Dus toen hij tijdens het fotograferen zei; “Ik wil dat je nu hier komt”, heb ik dat ook meteen gedaan en met de betonschaar de haak door geknipt om zo de twee strijders van elkaar te verlossen.

Helemaal verrot. Respect !

video’s            diapresentatie              vissen

 

vakantiehuizen

Beleef La Palma !

Beleef La Palma ! Vakantiehuizen op La Palma