op een rustdag op La Palma  Lekker licht vissen met een super onderlijntje

Ouwe Flo drilt kleine geelvintonijn aan spinhengel op La Palma.

Afgelopen week zijn mijn ouwe heer en ik (zei de gek) iedere dag een aantal uren wezen vissen hier op La Palma. Dat vissen stond dan wel telkens in het teken van het experimenteren op reuzenpijlinktvis op diep water. Maar het leek wel of hij door haaien achtervolgd werd. Iedere dag had hij er een haai aan. Die varieerden van kleinere exemplaren, via een wat grotere die hem uit de boot sleurde tot aan een onhoudbare oversize sneltrein die er 'gelukkig' al snel afschoot. Hij heeft het laatste jaar zoals hij zelf zegt' een jas uitgetrokken'. Hij heeft immers niet meer het uithoudingsvermogen en kracht van voorheen. Toen ik gisterenmiddag voorstelde om een paar uurtjes met licht materiaal op ondiep water te gaan vissen, was hij daar dan ook gelijk voor te porren. "Lekker, daar heb ik zin in, want ik ben toch wel een beetje moe", was zijn reactie. Een soort rustdag dus als het ware.

Joop met kleine geelvintonijn op La Palma.

Onderweg naar de stek waar wij zijn speciale onderlijntje zouden gaan testen was het gelijk al gedaan met die zogenaamde dag rust. De plug aan de spinhengel werd gegrepen door, naar we aanvankelijk dachten, een kleine wahoo. Maar later ging het gedrag van de vis steeds meer op het gedrag van een tonijntje lijken. Gelukkig, want we zaten zonder staal te vissen. De vis had bij de eerste run een enorme hoeveelheid lijn van de spinmolen getrokken en was daarna met die lengte de diepte ingedoken. Meter voor meter kreeg die ouwe weer lijn op de spoel.  Daarbij de hengel echter wel een beetje raar vasthoudend, door de hechtingen in zijn hand. Maar uiteindelijk kon hij toch met zijn tonijntje op de foto.

Haai steelt dentex van de haak op La Palma.

Op de visplek aangekomen waar wij zijn zogenaamde superonderlijntje zouden gaan testen was het gelijk raak. Maar die pret duurde maar even. De dentex die hij er aan had werd gegrepen door een haai en alleen de lippen en één lege oogkas zaten daarna nog aan de haak. Beloofde weer een echte 'rustdag' te worden. De dag ervoor hadden we geprobeerd wat aasvissen (steenmarsbankers) te vangen voor de visserij op de reuzenpijlinktvissen. Die zaten er niet maar wel trekkersvissen. Die rakkers bijten met die kleine bekkies echter je haken en zijlijntjes door.

Rutdag voor Joop op La Palma

Vandaar dat 'super onderlijntje' dat hij speciaal geknoopt had voor deze visserij. Nadat de boot op de stek was neergelegd en de hengel direct helemaal door boog, pochte ik ; " Schippertje hè ! ". Toen er vervolgens drie trekkersvissen tegelijk aan de oppervlakte verschenen was zijn reactie; "Onderlijntje hè ! " Daar was ik het niet helemaal mee eens want er was één haak verdwenen van zijn super onderlijn. Eigenlijk had hij er dus vier blauwe trekkersvissen tegelijk aan gehad. We zijn meteen gestopt. Was wel weer genoeg actie voor een rustdag. Vanmiddag maar weer eventjes, voor de laatste maal, experimenteren op reuzenpijlinktvis en daarna wat pielen met licht materiaal. Vrees alweer het ergste voor mijn ouwe heer.

Drie blauwe trekkersvissen tegelijkertijd op La Palma.

video’s            diapresentatie              vissen

vakantiehuizen

Beleef La Palma !