www.vakantiehuizenlapalma.nl

Beklimming van de vulkaantop Teneguia in het zuiden van La Palma bij volle maan. Z7

startpunt wandeling Z7

beginpunt: parkeerplaats aan einde sllp112

eindpunt : parkeerplaats aan einde sllp112

afstand : 2,5 kilometer

beklimming Teneguia

tijdsduur : 2 uur

signalering : GR131 en aanduiding ‘volcanTeneguia’

hoogteverschillen : totaal stijgen 150 meter, totaal dalen 150 meter

zwaarte : midddel

bar restaurant : nee

watertappunt : nee

bushalte : nee

De vulkaaan de Teneguia in het zuiden van La Palma.

Op La Palma worden nachtelijke wandelingen bij volle maan steeds populairder. Vooral in de zomer wanneer sommige wandelingen door de intense zon en gebrek aan schaduw overdag behoorlijk inspannend kunnen zijn wordt ‘s er nachts bij volle maan gewandeld.

Aan de voet van de vulkaan Teneguia op La Palma met de Atlantische oceaan op de achtergrond bij volle maan.

Ramon en René hadden de afgelopen dagen al de nodige kilometers over het waterkanaal  van Mazo naar Fuencaliente gemaakt. Tijdens deze verkenningstrip hadden ze regelmatig zicht op de vulkaan de Teneguia. Al wandelend onder de intense augustus zon maakten ze plannen om die top van de vulkaan de Teneguia bij volle maan te gaan beklimmen.

Beklimming van de vulkaan Teneguia op La Palma bij volle maan.

Zo gezegd zo gedaan. Toen er van de week geen wolken voor de maan zaten zijn de mannen om een uur of tien op pad gegaan. Ze hadden uitgerekend dat de maan voordat hij op zijn hoogste punt zou zijn de kant die zij wilden beklimmen het best zou belichten.

Lastig stukje langs de smalle kraterrand van de vulkaan Teneguia op La Palma.

Bij een heerlijke temperatuur en zelfs een aanvankelijk frisse wind, bleek het overdag soms niet al te duidelijke pad goed te volgen te zijn. Op de wat moeilijkere of gevaarlijkere delen van de beklimming maakten ze gebruik van een hoofdlamp. Maar verder was het maanlicht ruimschoots voldoende om het pad en de omgeving goed te kunnen zien.

Wandelen langs de kraterrand van de vulkaan Teneguia op La Palma bij volle maan.

Helaas is het niet mogelijk om het fantastische uitzicht en het gevoel dat dat geeft ‘s nachts op foto vast te leggen. Onze avonturiers lukt het in ieder geval niet. Volgens hen baadt de hele omgeving in een zacht groenachtig licht van de maan. Je ziet, tussen de vulkaantoppen door, de Atlantische Oceaan, de lichtjes op buureilanden Tenerife en El Hierro. Vreemd genoeg zagen ze de lichtjes van het dichst bij gelegen eiland La Gomera niet. Misschien omdat er vrijwel geen dorpjes zijn aan de westkant van La Gomera.

La Palma aan je voeten en de maan in je handen op de top van de vulkaan Teneguia.

Al met al viel de nachtelijke beklimming van de vulkaan de Teneguia de mannen ontzettend mee. Het wat lastige stuk net onder de helft van de wandeling leek zelfs wel beter te doen dan overdag. Toen net na één uur ‘s nachts het telefoontje kwam dat ze al weer onderweg waren naar huis was moeders ook weer gerust.

Nachtelijke afdaling over het gruispad van de vulkaan Teneguia op La Palma.

Toevallig was er tijdens deze zelfde volle maan nacht van augustus op een ander deel van het eiland een hardloopwedstrijd door de bergen, de full moon trail van Tijarafe. Dat is andere koek. Gevaarlijke stukken langs afgronden zijn afgezet met lint. Uitstekende rotspunten zijn gemarkeerd met kalk. De deelnemers hebben hoofdlampen op. Maar de deelnemers moeten over een hele goede techniek beschikken. We kennen het parkoers en het is beslist geen makkelijke route. Overdag moet je al opletten hoe je je voeten neerzet. Laat staan ‘s nachts !

Astro-senderismo, sterrenwandelingen op La Palma

Er worden op La Palma ook regelmatig nachtelijke sterrenwandelingen georganiseerd. Deze vinden juist plaats op nachten zonder maan, daar je dan veel beter zicht hebt op de sterrenhemel. Het nachtelijk wandelen op La Palma zal zich ongetwijfeld nog veel meer uitbreiden. Een aanrader voor een ieder die dit nog nooit heeft gedaan. Begin met een makkelijke wandeling en voor je het weet ben je verslaafd en maak je net als onze mannen al weer plannen voor de volle maan van september.

 

wandelinfo                  wandelroutes                    home                     wandeltips

 

vakantiehuizen

Beleef La Palma !

Beleef La Palma !