www.vakantiehuizenlapalma.nl

Aanplantingsprojecten van bedreigde endemische plantensoorten op La Palma.

Aanplantings project op de Roque de los Muchachos

La Palma is nog maar een relatief jong eiland, ongeveer drie miljoen jaar geleden is het ontstaan. In deze tijd heeft zich echter door haar geïsoleerde ligging een varieteit aan endemische planten kunnen ontwikkelen. Zoogdieren kwamen er van nature niet voor. Met de komst van de mens is daar echter verandering in gekomen. De eerste bewoners brachten geiten mee naar La Palma. De Romeinen namen waarschijnlijk het konijn mee uit Noord Afrika. En tot slot is begin vorige eeuw de Arrui (Atlas gebergte schaap) op La Palma geïntroduceerd voor de jacht.

Zaden van bedreigde endemische plantensoorten van La Palma.

De laatste decennia is men zich op La Palma bewust geworden dat het eiland een aantal unieke plantensoorten herbergt die (soms) alleen maar op La Palma voorkomen. Helaas blijken de drie eerder genoemde grazers en knagers een voorliefde te hebben voor deze zeldzame plantjes en bloementjes. In 1988 zijn ze op La Palma begonnen met het inventariseren van de bedreigde flora. Er zijn zaden van bedreigde plantensoorten gedeponeerd bij de internationale genenbank. Er wordt wat intensiever jacht gemaakt op konijn en Arrui. En er zijn gebiedsbeperkingen op gelegd aan de herders met hun geitenkuddes.

Retamon Palmero op het hoogste punt van La Palma.

Tegelijkertijd zijn er een aantal aanplantingsprojecten gestart om de bedreigde plantensoorten weer in een aantal gebieden te herintroduceren. Binnen afgerasterde gebieden worden jonge plantjes gepoot. Dat de inspanningen hun vruchten afwerpen blijkt bijvoorbeeld duidelijk uit het feit dat een aantal plantensoorten het nu zelfs ook weer redelijk doen buiten deze omheiningen. Van bovenstaande Retamón Palmero waren er in 1988 nog maar zes volwassen exemplaren bekend. Nu zie je regelmatig tussen de eveneens gele La Palma brem de veel uitbundiger bloeiende Retamón Palmero staan.

Uitleg in het klaslokaal over de aanplantingsprojecten en de betreffende plantensoorten op La Palma.

Om de jeugd op La Palma begaan te krijgen met hun eigen eiland, is er al jaren een project gaande waarbij de vijfde klas lagere school zaadjes opkweekt tot jonge plantjes en die later tijdens een schoolreisje gaan planten op de hellingen rond het sterrenwachtcentrum.

Gekleurde bergtoppen op La Palma.

Een beetje jaloers zijn we wel. Wij kunnen ons nog herinneren dat we op de lagere school ook zaadjes van zonnebloemen en diverse groenten, in de klas op kweekten om daarna lopend naar een volkstuin te gaan om ze daar te poten. Dan zijn die scholieren op La Palma toch wel een beetje bevoorrecht.

En nu aan het werk.

Het mag ook allemaal wat kosten want er is niet alleen begeleiding door professionals van de hacienda. Het bewateren van de jonge plantjes gebeurt met hulp van de brandweer, die op het hoogste punt van La Palma met een tankwagen de jeugd bijstaat. Feit is wel dat onze kids en hun klasgenoten bovengemiddeld met de natuur op hun eiland begaan zijn. Dat geeft hoop voor de toekomst van La Palma. Het kan immers altijd beter.

Binnen de afrasteringen is de jonge aanplant beschermt tegen vraatzucht van geïntroduceerde zoogdieren.

Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.

Beleef La Palma !