www.vakantiehuizenlapalma.nl

Agave Americana in bloei in subtropische tuin op het Canarische eiland La Palma.

Begin van de groeisprint van de bloemstengel van een agave op La Palma.

Agaves Americana’s zijn halverwege de zestiende eeuw op La Palma ingevoerd, waarschijnlijk vanuit Mexico. Het is een zeer langzaam groeiende plant die pas na vele jaren gaat bloeien. Hij krijgt een soort enorme erectie, wat zijn enige en laatste zal zijn. Op deze stengel komt een groot aantal bloemen. Nadat de bloemen uitgebloeit zijn valt de gigantische stengel om en komen er vaak op de plaats waar de stengel landt, nieuwe agaves te groeien.

Bloemstengel van agave vlak voor de knop zich opent

Er kan een nieuwe agave groeien uit een enkele cel van de plant, bloem of wortel. Uit deze agaves worden, voor zover ik weet, geen alcoholische dranken gestookt of touw geslagen. Waar de agaves op La Palma vooral voor gebruikt werden is als puntige bescherming van akkers tegen geiten en ezels.

Knoppen van Agave op La Palma begint zich te openen.

Toen wij de tuin kochten stonden er her en der verspreid grote cactussen. Met bloed, zweet en tranen hebben Tomas de tuinman en René die prikkende reuzen verplaatst naar een circel naast vakantiehuis villa Merluza. Een van die cactussen was zo groot en zwaar dat ze met de hulp van René zijn vader het gevaarte maar met de grootste moeite op zijn plaats kregen.

Bloemen van de agave op La Palma komen te voorschijn.

En wat doen Tomas en René. Ze zagen de cactus in twee stukken omdat ze hem te groot vonden om hem te planten. René zijn vader vraagt zich tot op de dag van vandaag af waarom ze de cactus niet voor het moeizame transport gehalveerd hadden. 

Agave in volle bloei in onze tuin op La Palma.

We waren eigenlijk van plan om in dit fotoverslag ook het afsterven van onze Agave te laten zien. Maar nu de bladeren al zielig naar beneden hangen en de bloemen ook al beginnen te verdorren hebben we besloten dat we dat niet in beeld gaan brengen. We willen de agave herinneren zoals die ooit was.

Bloem kroon van agave op La Palma.

Al zijn er al een aantal nieuwe kleine agaves ontsproten uit de wortels van de grote plant, zal het wegvallen van de enorme agave een groot gemis zijn. We zijn nog aan het verzinnen hoe we die ruimte dadelijk op moeten vullen.

Bloem van agave in onze tuin op La Palma.

Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.

Beleef La Palma !