www.vakantiehuizenlapalma.nl

Amandelbomen in bloei op La Palma. La Palma kleurt rose door de amandelbloesem.

Amandelbomen in bloei op het Canarische eiland La Palma.

Na Californië is Spanje de grootste producent van amandelen. Ook op La Palma zijn in het verleden aan de westkant van het eiland veel amandelbomen geplant. Het Aridane dal was bijvoorbeeld zo’n gebied. De westkant van La Palma is een zonnig gebied met maar weinig regen en vaak arme grond. Ideaal voor de amandelboom. Deze survivor kan het hele  jaar doorkomen met de weinige regen die er in de winter valt.

Amandelbloesem op het Canarische eiland La Palma.

Aan de westkant van La Palma staan op hoogtes tussen de 400 en 1000 meter, van El Paso tot voorbij Puntagorda, overal amandelbomen. Die vallen aanvankelijk niet zo op tussen de andere bomen. Maar van eind januari tot begin maart kleurt La Palma door de amandelbloesem wit/rose. Dan valt het pas op hoeveel amandelbomen er op La Palma staan.

De westkant van La Palma staat vol amandelbomen.

Er zijn nog steeds de nodige plantages op La Palma waar de amandelen daadwerkelijk verzameld en verwerkt worden. De meeste bomen hebben zich echter zelf, of met hulp van vogels, uitgezaaid of staan in verwaarloosde plantages die niet meer worden benut. Er staan op La Palma amandelbomen op werkelijk de meest onverwachtte plaatsen in het bos.

Amandelboom op vergeten akkers op La Palma.

De bloesem van de amandelboom kan van vaal wit tot fel rose zijn. De wit-rose bloeiende amandel boom produceert de lekkere en gezonde zoete amandel. Deze zoete amandelen worden gebruikt voor onder andere het maken van spijs en amandelolie. In Spanje worden de amandelen massaal verwerkt in turron (een soort nougat). De rood bloeiende amandelboom produceert echter de bittere amandel. in deze bittere amandel zit blauwzuurgif en kan beter niet gegeten worden. Deze bittere amandel wordt slechts beperkt gebruikt voor het winnen van etherische bittere amandelolie.

De amandelbomen krijgen gezelschap van voorjaarsbloemen op La Palma.

In de winter komen aan de amandeltakken al knoppen. Van de drie knoppen vormen er twee bloesem en uit de derde knop ontstaan groene blaadjes. De vorming van de amandelvrucht begint al snel. Maar de amandel is pas in augustus rijp. Het is een vrij grote sponsachtige grijs-groene vrucht. Daarin zit de dop die er uit ziet als die van de pit van een perzik. Deze moet gekraakt worden om de eetbare amandel te verkrijgen.

Prachtige amandelbloesem op La Palma.

Een amandel is geen noot maar een steenvrucht. Deze wordt niet geplukt maar geraapt. Aan de grond onder de bomen is te zien of de amandelbomen nog actief benut worden. Als de grond eronder schoon is wordt er nog geraapt. Anders is dit natuurlijk haast geen doen.

Brezal in bloei op de voorgrond en daarachter amandelbomen in bloei.

Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.

Beleef La Palma !