www.vakantiehuizenlapalma.nl

Hart van La Palma is de centrale krater Caldera de Taburiente in het nationale park.

Caldera de Taburiente op La Palma gezien vanaf Pico de Bejenado.

La Palma is nog maar een jong eiland. Slechts zo’n drie miljoen jaar geleden is de natuur begonnen met de constructie van het eiland La Palma. Vanaf de zeebodem die hier ter plaatse bijna vier kilometer diep was is er door afwisselend vulkanische activiteit en opstuwende krachten van het magma onder La Palma, een onderwaterberg ontstaan die uiteindelijk meer dan drie kilometer boven water uitstak.

Zicht in de Caldera de Taburiente vanuit de Barranco de Las Angustias op La Palma.

Het centrale deel van het zo ontstane La Palma werd gevormd door een basalt gedeelte. Op een gegeven moment werd de steilte van La Palma onhoudbaar en is ongeveer zevenhonderd duizend jaar geleden een flink deel van het toenmalige eiland aan de westkant de oceaan ingeschoven.

Beekjes in de centrale krater van La Palma.

Daarna is aan de zuidkant van het oudste deel van het eiland, de vulkaan de Pico de Bejenado ontstaan. Deze gedoofde vulkaan sloot de zuidkant van de krater weer grotendeels af.  Weer later is de vulkanische activiteit nog verder naar het zuiden van La Palma verplaatst.

Wandelen in de Caldera de Taburiente op La Palma.

Hierdoor kon de erosie in het oudste basalt gedeelte van het eiland plaatsvinden zonder telkens weer opgevuld te worden door nieuwe lavastromen. Het resultaat is dat het hart van La Palma wordt gevormd door één van de grootste erosie kraters ter wereld. Deze Caldera de Taburiente heeft een diameter van bijna 10 kilometer en is vijftienhonderd meter diep.

Zicht in de Caldera tijdens de afdaling vanaf Los Brecitos op La Palma.

Door erosie en doordat La Palma door haar eigen gewicht terug zinkt in de aardkorst, is La Palma nu nog ‘slechts’ een kleine twee en halve kilometer hoog. Als compensatie bouwt de natuur in het zuiden van het eiland de laatste eeuwen af en toe een stukje land bij, middels vulkaanuitbarstingen. De laatste was in 1971.

Caldera de Taburiente op La Palma gezien vanaf El Roque de Los Muchachos.

Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.

Beleef La Palma !