www.vakantiehuizenlapalma.nl

Vogels op La Palma ; Canarische torenvalken op het Canarische eiland La Palma.

Vogels op La Palma ; Biddende Canarische torenvalk op La Palma.

De canarische torenvalk van de westelijke eilanden is de oudere van de twee canarische ondersoorten van de gewone torenvalk die je in Nederland vindt. Qua uiterlijk zijn er een paar minieme verschillen.

Paartje Canarische torenvalken op lavawand op La Palma.

Evenals de gewone uitvoering heeft de canarische torenvalk een duidelijk verschil tussen man en vrouw, wat bij roofvogels uitzonderlijk is. De man heeft een grijs/blauwe kop en die van de vrouw is bruin. Ook voor wat gedrag zoals het bidden op zo’n 10 tot 20 meter boven de grond, speurend naar een prooi, gedraagt de canarische torenvalk zich hetzelfde als de gewone torenvalk. De canarische uitvoering is ook gek op grote insecten.

Jonge torenvalk op waterval in de onze tuin op La Palma.

Maar waar het dieet van zijn volle neef hoofdzakelijk uit zoogdieren ter groote van een muis bestaat, eet dit canarische familielid voornamelijk hagedissen. De Canarische torenvalken doen het goed op La Palma. Je kunt ze werkelijk overal tegenkomen, vanaf zeeniveau tot op de hoogste top van twee en halve kilometer.

Mannetjes toren valk in Yuca in onze tuin op La Palma.

Wij hebben hier in de tuin in twee afzonderlijke yucas twee nestelende paartjes torenvalken. Opmerkelijk om te zien is dat die harmonieus samenleven met zangvogels die soms ook in de zelfde yucas nestelen. Een aantal jaren geleden vond Ramon in Barranco El Torre een jonge torenvalk die waarschijnlijk te vroeg aan zijn eerste vliegles was begonnen. Hij heeft hem in een amandelboom achtergelaten zodat de luid schreeuwende ouders zich om de stakker konden bekommeren.

Ramón met jonge canarische torenvalk in Barranco El Torre op La Palma.

Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.

Beleef La Palma !