www.vakantiehuizenlapalma.nl

De zoutpannen bij Fuencaliente, in het zuiden van het Canarische eiland La Palma.

Het zeezout van La Palma

Op La Palma is het nog een heel algemeen gebruik om etenswaren te conserveren door middel van zouten. Er zijn nog tal van populaire gerechten met gezouten vis en vlees. Ook in de winkels is nog volop gezouten vis en vlees te koop.

De zoutpannen op La Palma.

Het zout dat gebruikt wordt komt van La Palma zelf. In het uiterste (droge vulkanische) zuidelijke puntje van La Palma liggen de zoutpannen van Fuencaliente. Wanneer je de auto bij de oude stenen vuurtoren parkeert, kun je vanaf daar een rondwandeling maken over het terrein.  (Beslist doen ! )

Door zon en wind verdampt het water en blijft het zout in de bassins achter.

Via meertalige bordjes wordt er dan uitleg gedaan over de zoutwinning. Als je over het onverharde weggetje rond de bassins loopt, is het net of je extra voorzichtig je voeten moet neerzetten. Het zout dat van de vrachtwagentjes is gevallen lijkt net een wat oudere aangestampte gladde sneeuwlaag. Wees niet bang, het is niet glad. Er is immers al volop pekel gestrooid.

Zeezout uit de Atlantische oceaan bij La Palma.

De rondwandeling eindigt bij de bedrijfloods. Hier bestaat de mogelijkheid om eventueel verschillende zoutproducten kopen. Het ultieme zout is ‘Flor de sal’. een heel fijn zout. Het lijkt wel haast stof. Naast de zoutpannen, beschut tegen de overwegend Noordoosten wind ligt een klein strandje. Geweldige plek om te snorkelen of lekker af te koelen na de wandeling vanuit Fuencaliente.

Het strandje Playa Faro bij de zoutpannen in de zuidpunt van La Palma.

Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.

Beleef La Palma !