www.vakantiehuizenlapalma.nl

Gofio, van oudsher het ultieme krachtvoer voor de eerste bewoners van La Palma.

Atletiek op La Palma; de milla magica in BreƱa Baja.

En wat krijgen anno 2013 de winnaars van de Spaanse kampioenschappen op de Engelse mijl die in La Palma gehouden werden? Kijk maar naar de zakken in de handen van de mannen rechts op de foto. Jawel gofio! Wat is dat dan wel die gofio dat ze er op La Palma zoveel waarde aan hechten. Gofio is een met molenstenen gemalen meel van geroosterde gerst, maïs en tarwe, donkerder van kleur dan gewone meel. Het is goedkoop, rijk aan eiwitten, vezels, mineralen en vitaminen en een essentieel onderdeel van het Canarisch volksvoedsel en het wordt gebruikt als bindmiddel voor soepen en sauzen er worden verschillende typisch Canarische gerechten mee bereid. Een van de bekendste gerechten met gofio op La Palma is uitgebakken spek in gofio gedoopt. Ondanks dat ze mij soms de ‘Kliko’ noemen, vind ik dit werkelijk niet te eten. In geitenmelk of bijvoorbeeld linzensoep, is een andere zaak. Al in de pre-spaanse tijd werd er op La Palma gofio gegeten. In tijden van voedselschaarste en tijdens de spaanse burgeroorlog, zijn hele volksstammen er op in leven gebleven.

Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.

Beleef La Palma !