www.vakantiehuizenlapalma.nl

Sterrenkijken op Canarische eiland La Palma met Google Sky Map

De maan, mars en Saturnus boven de oceaan bij La Palma. (google sky map)
Saturnus, Mars en de maan boven de oceaan bij La Palma. (eigen foto)

Op La Palma krijg je het sterrenkijken haast met de paplepel ingegoten. Doordat het Europees sterrenwachtcentrum bij het hoogste punt van La Palma staat, wordt er op de scholen de nodige aandacht aan het heelal geschonken. Maar ook daarbuiten en op jeugdkampen wordt er vaak aan sterrenkijken gedaan. Wij hebben thuis al enige jaren een hobbytelescoopje staan. Maar het valt nog knap tegen de sterren en sterrenbeelden die je zoekt in het vizier te krijgen. Je begint met het opzoeken van de poolster en daarvandaan zoek je met behulp van een sterrenkaart een bepaald hemellichaam. Dit kan best een frustrerende bezigheid zijn.

Sterrenbeeld Cassiopeia boven de Pico de Bejenado op La Palma. (google sky map)
Sterrenbeeld Cassiopeia achter onze tuin op la Palma. (eigen foto)

Wij hebben eens iemand ontmoet die met het papyrusvlot van Thor Heyerdahl de oceaan had overgestoken. Deze man wees ons ‘s avonds bepaalde sterrenbeelden aan en dan zag je ze zelf inderdaad ook. Maar als hij er niet bij was kon je het merendeel ervan niet meer terug vinden. Er staan hier op La Palma ook zoveel zichtbare sterren boven ons hoofd. Welke waren het ook alweer ?

Sterrenbeeld Cygnus boven de vakantiehuizen op La Palma. (google sky map)
Sterrenbeeld Cygnus boven de vakantiehuizen op La Palma. (eigen foto)

Tegenwoordig wordt het ontdekken van de verschillende sterren en  sterrenbeelden hier boven onze tuin op La Palma een stuk makkelijker gemaakt. Met de app. ‘skymap’ van Google is het een peuleschil om de diverse hemellichamen te vinden. Je tikt je lengte- en breedtegraad in waar je je bevindt en richt je smartphone richting heelal. Je ziet vervolgens de namen van de sterren en planeten op het scherm verschijnen.                                                                         

Melkweg boven onze tuin op La Palma. (google sky map)
Sterrenhemel boven ons huis op La Palma. (eigen foto)

Foto’ maken met onze rits-rats-klik camera is dan weer een heel ander verhaal. Soms lukt het om een plaatje te schieten dat aardig overéén komt met het scherm van de smartphone. Maar andere keren kunnen we er geen chokolademelk van maken. Zo zouden er bijvoorbeeld geen groene sterren bestaan. Maar met ons toestel maken we af en toe foto’s waarbij de halve melkweg wel uit groene sterren lijkt te bestaan.

 

Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.

Beleef La Palma !