www.vakantiehuizenlapalma.nl

Hiking op La Palma. Hiken in Barranco de Torres op het Canarische eiland La Palma.

Hiking op La Palma. Hiken in Barranco de Torres op La Palma.

Barranco de Torres op La Palma is onze huis-hike, kunnen we haast wel stellen. Als we gedurende het jaar ineens zin hebben om een paar uurtjes te gaan hiken, is dit vaak één van onze keuzes. Afhankelijk van het seizoen en tijd van het jaar is deze hike op La Palma iedere keer weer anders. De foto’s op deze pagina zijn gemaakt in de tweede helft van september. Dan heeft deze Barranco al maanden geen regenwater af hoeven te voeren richting zee. Het is dan een wat makkelijker begaanbare wandeling met minder uitbundige vegetatie in de bedding. Aan weerszijden boven de barranco is het overigens gedurende het hele jaar wel intens groen vanwege de Canarische pijnboom bossen.

Hiking in Barranco de torres op La Palma. Klauteren over steenlawines.
La Palma hiken, Gladgeschuurde rotswanden in Barranco de Torres op La Palma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vooral de mannelijke helft van ons gezin, is de laatste jaren enthousiast aan het hiken geslagen. Hoe lastiger de paadjes des te groter de uitdaging vaak. Barranco de Torres is echter voor wat betreft moeilijkheidsgraad een  middenmoter. Als de bedding droog is, is deze hike door de meeste mensen met een redelijk evenwicht en geen last van hoogtevrees goed te doen. Bovendien komt deze wandeling uit vlak achter ons huis. De Barranco de Torres die zich vlak voor het einde flink verbreed, mondt uiteindelijk als een heel smalle barranco uit in de Barranco Tenisca.

Hiken op La Palma. Hiking over geitenpaadjes.

Barranco de Torres dankt zijn naam aan de lavapijp die zich in het keteldal halverwege de hike bevindt. De buitenkant van de voormalige vulkaankegel is volledig weggeërodeerd. Alleen het hardere gesteente van de pijp staat nog fier overeind. Bewust hebben we geen foto van dit keteldal bijgevoegd. Er moet immers nog wat te ontdekken blijven. Het keteldal werd in vorige generaties voor landbouw gebruikt. Vandaar o.a. de verdwaalde vijgen- en amandelbomen die er nog staan. Dit dal is een mooie plek voor een pauze of picknick, voordat de kloof zich weer versmalt.

Hiken in Barranco de Torres op La Palma. Indrukwekkende basaltwanden

In het lagere deel van Barranco de Torres bevinden zich een aantal geitenfinca’s. Alleen de drachtige geiten en de jongen bevinden zich daar in een aantal provisorische stallen. De rest van de kuddes zwerven door de bergen en zijn erg schuw. Wel laten deze kuddes een herkenbaar pad achter waar we dankbaar gebruik van maken. Alleen als het heel vlak of heel steil wordt lijkt het wel of iedere geit en bok hun eigen weg zoeken. Dan zijn we op ons zelf aangewezen om de beste en veiligste weg te vinden. Regelmatig komen we skeletten van geiten tegen. Dat verbaasd ons niets als je ziet hoe die beesten spotten met de wet van de zwaartekracht.

Hiken in Barranco de Torres op La Palma onder lavawanden.

Tijdens de afdaling door de Barranco de Torres heb je regelmatig uitzicht op de oceaan aan de westzijde van La Palma. Ook het Aridane dal met haar bebouwing verschijnt af en toe in je blikveld. Niet altijd even mooi om van bovenaf op die bananenkassen te kijken. Gelukkig zijn de momenten met vrij zicht daarop beperkt.

Hiken op La Palma. Barranco opent zich vlak voor de nauwe uitgang.

Barranco de Torres is bewandelbaar waar de onverharde piste aan de noordzijde van Montaña de Hiedra onder de helling vol amandelbomen eindigt. Vanaf daar duik je de kloof in om hem vlak bij Los Llanos bij het pompgebouw van het ‘waterschap’ weer te verlaten. Deze hike is niet gesignaliseerd. Bij twijfel over de juiste route de meest duidelijke bedding aanhouden. Wanneer je op een ‘afstapjes’ stuit van opgedroogde watervallen is er aan de rechter rotswand iedere keer een by-pass te vinden. Op een gegeven moment is er een pad wat de linker (oost) wand van de barranco aanhoudt richting een nog juist zichtbaar oud stenen hutje. Neem dit niet, dat pad eindigt op een zeer steile wand vol steenlawines. Het juiste pad volgt de vol stenen  en rotsblokken begroeide beddingbodem van de barranco.

Hiken op La Palma. Je weg banen door de wolfsmelk in de bedding van Barranco de Torres.

Hiking-routes                        Wandelroutes

Beleef La Palma !