www.vakantiehuizenlapalma.nl

 

Indische grienden ( Globicephala macrohynchus ) bij het Canarische eiland La Palma.

 

Indische grienden bij La Palma.

Bij La Palma kun je gedurende het gehele jaar Indische grienden (Globicephala macrohynchus en in het engels short finned pilotwhale) op de oceaan tegenkomen. De Indische griend is een forse dolfijnensoort maar in gedrag lijkt hij meer op de grotere walvisachtigen. De Indische griend heeft een bolvormige kop met een brede korte snuit en een sterk gekromde rugvin. Volwassen mannetjes kunnen zesenhalve meter lang worden bij een gewicht van vierduizend kilo.

Indische grienden bij La Palma, onderwater opname

Erg opvallend aan de Indische griend is de zeer hoge gespierde staartwortel. Echt de bouw van een sprinter. De Indische griend kan tijdens de jacht een zeer hoge snelheid ontwikkelen. De Indische griend heeft dan ook als bijnaam ‘Cheetah of the deep’ ( Jachtluipaard van de diepzee).

Gezinnetje Indische grienden naast het bootje op La Palma.

De Indische griend is een sociaal dier dat in groepen van zo’n dertig exemplaren leeft. Jong volwassen mannetjes verlaten de groep, maar vrouwtjes blijven hun gehele leven in de zelfde groep. Jongen worden soms wel tot hun vijftiende levensjaar verzorgd door de moeder. Maar normaal gesproken krijgt een vrouwtje eens per vijf tot acht jaar een jong.

Groot mannelijk exemplaar Indische griend bij La Palma.

Indische grienden jagen op een diepte van meer dan driehonderd meter op inktvissen, die ze localiseren met sonar. Soms staat er ook vis op het dieet en bij hoge uitzondering kleinere dolfijnsoorten. Indische grienden verblijven een groot deel van de dag aan de oppervlakte en zijn makkelijk te benaderen met een boot.

 

Nieuwsgierige Indische griend naast het bootje op La Palma.

Deze groep Indische grienden moesten we aanvankelijk met het bootje volgen. Maar toen ze aan ons gewend waren volgden ze ons. Eén gezinnetje was wel erg nieuwsgierig, met name het jongste kalf. Maar hoe gezellig ze het ook vonden, papa griend zorgde wel dat hij zich met zijn grote lijf tussen de boot en zijn kroost bevond.

Video over Indische grienden bij La Palma.

 

Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.

 

vakantiehuizen

Beleef La Palma !