www.vakantiehuizenlapalma.nl

Vitale grijsaard met licht Vlaams accent beoefent ‘highland-games’ op La Palma.

De lavabal die het Aridane dal op La Palma bedreigt.

Op La Palma kom je op de meest vreemde plaatsen éénzame rotsblokken of enorme lavabrokken tegen. Vaak zie je aan de ronde vormen dat ze van elders zijn gekomen. Vaak vraag je je dan af hoe deze ontstaan zijn en hoe het mogelijk is dat ze liggen op de plaats waar ze zich bevinden.Tot voor kort was dit een volkomen raadsel voor ons. Wat ons wel opvalt is dat deze tonnen wegende rots- en lavabrokken afgeronde vormen hebben. Het lijken haast wel ballen. Zo zeer zelfs dat je denkt dat het mensen werk is. Maar dat is natuurlijk onmogelijk.

Rotsblok-bal in de Barranco de La Angustias.

Jaren geleden, tijdens een wandeling door de Barranco de Las Angustias, kwamen wij een rotsblok tegen dat er kort ervoor nog niet lag. Heel vreemd was dat. Er was geen recente steenlawine geweest. Het leek wel of de steen daar bewust was neergelegd. Bovendien wees alles erop dat de steen stroomopwaarts gerold was, bergopwaarts, omhoog dus. We hebben geprobeerd de steen opzij te rollen. Onbegonnen werk, ondanks de enorme krachten van vriend Aart en  zoontje Ramón was er geen beweging te krijgen in die enorme steenbal. Toch zijn we altijd blijven twijfelen. Iets zei ons dat het toch allemaal mensenwerk is die enorme steenballen op de meest vreemde plaatsen op La Palma. Maar dat kan natuurlijk niet.

Gisteren viel echter alles ineens op zijn plaats. Het raadsel van die enorme rotsballen op La Palma lijkt opgelost. Een paar dagen geleden staat René met Wim op het strand wat te keuvelen. Tijdens dat gesprek zegt René dat je toch wel merkt dat je met de jaren aan kracht gaat inboeten. Wim stelt met een geheimzinnig glimlachje dat hij daar de laatste 23 jaar geen last van heeft gehad, integendeel zelfs. Inderdaad is hij voor zijn leeftijd behoorlijk fief. Maar dat hij over zulke bovenmenselijke krachten beschikte hadden we toch werkelijk nooit achter hem gezocht. Gisteren zagen we op zijn blog (http://blog.seniorennet.be/wim_del_arte/ ) namelijk een foto waardoor het raadsel, van al die grote ronde stenen op onlogische plaatsen op La Palma, in één keer werd opgelost. Wim beoefent hier op La Palma de laatste 23 jaar kennelijk een soort ‘highland-games’ voor gevorderden om fit te blijven.

 

Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.

Beleef La Palma !