www.vakantiehuizenlapalma.nl

Lente op Roque Muchachos, de hoogste bergtop van het Canarische eiland La Palma.

Lente bij het sterrenwachtcentrum op La Palma.

Op het hoogste punt van La Palma bevindt zich een internationaal sterrenwachtcentrum. De bollebozen die daar werken hebben uitgerekend dat de astronomische lente dit jaar 2014 is begonnen op 20 maart. Om drie minuten voor zes om precies te zijn. Want toen stond de zon loodrecht boven de evenaar. De mannen en vrouwen die daar nachtenlang richting ruimte staren, slapen waarschijnlijk overdag. Dus mogelijk is het hen ontgaan dat de echte, klimatologische, lente bij hen op het dak van ons eiland nog maar net (in juni) is begonnen.

Kleurenpracht boven de Caldera de Taburiente op La Palma.

Het zou jammer zijn als dat al die ‘cum laude’ afgestudeerde hoogleraren, niets mee krijgen van de kleurenpracht om hen heen. De velden en bergflanken rondom het sterrenwachtcentrum is één grote bloemenzee. Op het moment overheerst het geel van de ‘La Palma brem’. Maar je vindt er roze, blauw, violet wit….

De telescopen staan er gekleurd bij op La Palma.

Hoewel wit een kleur is die soms ook kan overheersen op deze hoogte, door de sneeuw. Het is op die bijna tweeenhalve kilometer hoogte heel wat koeler dan op zeeniveau. Vandaar dat de lente hier maanden later arriveert dan elders op La Palma. Maar die lente barst dan wel in alle hevigheid los. Met bloemen die soms alleen maar hier op La Palma voorkomen.

Lente op tweeen halve kilometer hoogte op La Palma.

Zoals bovenstaande foto van Tajinaste (Echiumwildpretty ssp. trichosiphon) laat zien. Er zijn vanaf 1988 een aantal programma’s ontstaan om jonge plantjes van bedreigde inheemse plantensoorten onder andere op El Roque de Los Muchachos te poten. Het is een gevecht van de lange adem. Maar de resultaten mogen er zijn. Van bovenstaande plant waren er in 1988 op La Palma nog maar vijftig volwassen exemplaren. Die staan er nu al alleen bij het uitkijkpunt.

Sterrenwachtcentrum op La Palma omgeven door velden vol La Palma brem.

Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.

Beleef La Palma !