www.vakantiehuizenlapalma.nl

Truffels zoeken in de pijnboombossen in de bergen op het Canarische eiland La Palma.

Nacidas (Rhizopogon rosealus) de onechte truffel van La Palma.

In de pijnboombossen in de bergen van La Palma kun je aan het begin van de winter, na de eerste regen, mits het op die hoogte genoeg is afgekoeld truffels zoeken. Hier worden deze paddestoelen ‘Nacidas’ genoemd. De wetenschappelijke naam is Rhizopogon roseolus, in het engels heet deze schimmel ‘Blushing Beard truffle’ en in de volksmond hebben ze het over de ‘bosaardappel’. De omstandigheden moeten precies goed zijn. Zo vond je er vorig jaar vrijwel niet één maar deze herfst struikel je er haast over.

Nacidas zoeken in de pijnboombossen op La Palma.

Het zoeken van Nacidas is een oude traditie op La Palma die is omgeven met geheimzinnigheid. Niemand geeft zijn vindplaatsen vrij. De eerste jaren wanneer wij aan Palmeros vroegen waar we Nacidas zouden kunnen vinden, was het vage antwoord; ” In de bergen”. Nacidas hebben een symbiotische samenwerking met de wortels van pijnbomen. De paddestoelen groeien in perfecte samenwerking met de Canarische pijnboom. Ze vormen zelfs een scheidingslaag tussen henzelf en hun gastheer, zodat hun worteltjes niet de cellen van het wortelhout aan kunnen tasten.

Las Moraditas op La Palma, een goede plek voor het zoeken van nacidas.

Nacidas worden vrijwel alleen gegeten op La Palma en zustereiland El Hierro. Daarnaast worden ze als een delicatesse beschouwd in Japan en een klein deel van Oost Azië. In Japan en Nieuw Zeeland is men er sinds kort in geslaagd de omstandigheden voor het kunstmatig kweken van deze paddestoelen te scheppen, en zijn er nu grootschalige kwekerijen voor de Japanse markt.

Nacidas, de onechte truffels van La Palma.

Wij moeten bekennen dat het zoeken naar deze ‘onechte truffels’ leuker is dan het eten ervan. Wanneer je ze op de originele ‘ La Palma manier’ bereidt met wat knoflook, peterselie en zout in olie bakken in een pan, zullen de meeste mensen er niet echt enthousiast van worden. Zeg dat echter niet tegen een ras echte Palmero, want dat is tegen het zere been. Maar die eten dan ook nog andere oude La Palma gerechten als bijvoorbeeld pens en uitgebakken spek met gebrand meel. Gelukkig hebben ze op La Palma ook nog een heleboel zeer smaakvolle gerechten.

Gebakken nacidas met knoflook, peterselie en zout.

Eerder geplaatste artikelen met info, tips en foto’s van het Canarische eiland La Palma.

Beleef La Palma !