www.vakantiehuizenlapalma.nl

Dreigende wolken op La Palma. Regen, maar helaas niet bij ons in het Aridane dal.

Dreigende regen wolken in de bergen op La Palma.

Als Nederlander kun je je het haast niet voorstellen. Maar er zijn plaatsen op deze aardbol waar je, als je er een tijdje woont, blij bent met regen. Als ze negen jaar geleden tegen ons gezegd zouden hebben dat wij elkaar ‘s nachts verheugd aan zouden tikken omdat we het horen regenen op het dak, hadden we ze voor gek verklaard. Maar het is waar. Tegenwoordig zijn we, zeker in het begin van de herfst, heel blij met regen. Je moet je wel realiseren dat we dan zo’n half jaar geen regen hebben gehad. La Palma noemen ze ook wel het mooie of het groene eiland. Maar dan hebben we af en toe wel wat regen nodig om het zo mooi en groen te houden.

Donkere wolken boven zee bij La Palma.

Als gasten van ons horen dat we wel weer eens wat regen zouden kunnen gebruiken, antwoorden ze vrijwel allemaal hetzelfde: “Het is jullie gegund, maar niet deze week.” We hebben een aantal winters gehad dat het alleen ‘s nachts regende en het overdag prachtig weer was. Dat zijn de winters zoals je ze graag ieder jaar zou willen hebben. De toeristen hun zon en La Palma haar hemelwater. Maar er zijn ook jaren dat de regen maar niet wil komen. Zulke jaren heb je iedere keer weer hoop dat het gaat regenen als je ergens donkere wolken ziet. Zo ook gisterenavond 24 oktober.

Wolken rollen over de Cumbre Nueva op La Palma.

Maar wij wonen in het Aridane dal. Hier regent het zowiezo minder dan op de rest van het eiland. Wij zijn meestal afhankelijk van zuidwesten wind, willen we hier serieuze neerslag krijgen. In Zeeland was dat de overheersende windrichting. Hier op La Palma is dat echter de minst voorkomende hoek waaruit de wind waait. Bij andere windrichtingen krijgen we de ‘left-overs’ van de rest van het eiland. Want dan hebben de wolken over bergruggen moeten klimmen en hebben daar al het meeste van hun kostbare lading laten vallen.

Dreigende wolken boven de Caldera in het nationale park op La Palma.

Gisterenavond was het al niet anders. Overal rond om ons heen dreigende wolken. Maar recht boven ons blauwe lucht. Op de oceaan zag je bij het laatste licht ook een verspreid buitje vallen. Maar helaas weer niet bij ons. Maar toen we net in bed lagen hoorden we het heel zachtjes regenen op de palmbladeren achter ons slaapkamerraam. Het was lang niet de hoeveelheid die we graag zouden willen. Maar alle beetjes helpen. We vallen dan als het regent in ieder geval met een glimlach in slaap. Dat is vroeger wel eens anders geweest.

Dreigende lucht boven de oceaan bij la palma tijdens zonsondergang.

Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.

Beleef La Palma !