www.vakantiehuizenlapalma.nl

Route 66 La Palma. San Bartolo als het dorpje Radiator Springs in film 'Cars'.

Uitkijkpunt Mirador de La Montaña in San Bartolo op La Palma.

Toen Ramon een jaar of zes was, had hij de Disney film ‘CARS’ gekregen. Die hebben we zelf ook de nodige keren bekeken. Het gaat over raceautootje ‘Lightning MacQueen’, dat per ongeluk over route 66 in het ingeslapen dorpje ‘Radiator Springs’ terecht komt. Voorheen was route 66 een drukke verkeersader in de USA. Maar na de aanleg van een snelweg volgt al het verkeer die nieuwe snelweg en komt er zelden nog iemand door dat idylische dorpje. Wanneer Lightning Macqueen onverwacht in het dorpje terecht komt, stort vrijwel het hele dorp zich verheugd op hem.

Het standbeeld van de Salto de Enamorada (Sprong van de verliefde) in San Bartolo.

Zo ervoeren wij ons bezoek verleden week aan het dorpje San Bartolo op La Palma ook. San Bartolo ligt slecht een paar honderd meter van de doorgaande weg van Santa Cruz naar het noorden. Maar er is vrijwel geen toerist die het dorpje bezoekt. Zelf onze tuinman wist niet van het bestaan van San Bartolo af. Toen wij de auto er parkeerden werden we al snel ontdekt en hartelijk begroet door de plaatselijke bevolking. Stik nieuwsgierig waren ze, wie we waren en wat wij in San Bartolo kwamen doen.

In de rotsen uitgehakte voorraadkamers voor aardappels bij San Bartolo.

Tijdens de rondwandeling bij San Bartolo kwamen we vrijwel geen mensen tegen. Maar toen wij langs de kust liepen werden we vanuit een bananenplantage aangeroepen door een dame, die wilde weten waar we heen gingen. Het bleek dat wij een afslag gemist hadden. Samen met haar man kwam zij uit de bananen te voorschijn om ons uitgebreid de juiste afslag te wijzen. En om natuurlijk uitgebreid met ons te kletsen. Wij waren immers een zeldzame en welkome onderbreking tijdens het ‘ontbloemen’ van de bananen.

Onze 'Mater' met zijn jonge bok bij San Bartolo op La Palma.

In de film Cars wordt het racewagentje hechte vriend met ‘Mater’, een takelwagen met een opvallend gebit. Samen met Mater beleeft Lightning Macqueen de nodige ondeugende avonturen. Wij ontmoetten ‘onze’ Mater vlak voor het einde van de rondwandeling. Deze krasse man van zevenennegentig (97 ! ) kwam ons tegemoet met zijn bok. Vroeger had hij een kleine kudde geiten maar nu heeft hij er nog maar één. Die jonge bok zet hij echter voortdurend neer op de plekjes met het lekkerste groen.

Bokkesprongen op La Palma.

‘Onze Mater’ komt hier vrijwel nooit vreemden tegen, laat staan buitenlanders. Dus greep hij deze kans met beide handen aan. Hij wist ons zonder probleem geruime tijd vast te houden door de meest spectaculaire verhalen over het dorp en de omgeving te vertellen. Tijdens de eerste sterke verhalen stond zijn bovengebit nog wel eens dwars in zijn mond. Maar gaande weg het gesprek keerde de controle daarover terug en was hij buitengewoon goed verstaanbaar. Bij het afscheid stond hij er op dat Ramon wat mispels zou plukken, uit zijn eigen boom, voor onderweg. Fantastische afsluiting van een toch al bijzondere wandeling, dachten wij. Toen wisten we nog niet dat we bij bezoek aan de plaatselijke bar El Recuerdo (de herinnering) op die zaterdagmiddag, ook daar nog even de hoofdrolspelers zouden zijn in deze klucht. La Palma op haar best !

Genieten van de mispels van 'onze Mater' bij San Bartolo op La Palma.

Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.

Beleef La Palma !