www.vakantiehuizenlapalma.nl

Sterrenkijken op La Palma. ‘saturnus' op Canarisch eiland La Palma.

zonsopkomst aan de oostzijde van La Palma.

 

Na anderhalve praktijkles en een paar avondjes theorie zijn de mannen in ons gezin al echte sterrenkundigen. Toen zij aan de oostkant van ons eiland een grote planeet met duidelijk zichtbare ringen ontdekten, wisten zij het zeker. Dat moet de reuzenplaneet Saturnus zijn. Die is immers met het blote oog zichtbaar als een helder gele ster die niet flikkert. En ja hoor, of we wilden of niet, wij vrouwen kregen sterrenkunde onderwezen door de heren amateur astronomen.

Vanaf de zon is Saturnus de zesde planeet. Het is bovendien de verst verwijderde planeet die we gemakkelijk met  het blote oog kunnen zien. De afstand tot de zon bedraagt  gemiddeld 1.427.000.000 kilometer. Dat is bijna 10 keer zo  ver van de zon als de aarde. De planeet heeft bijna 30  jaar nodig om éénmaal om de zon te bewegen. Dat is dan ook  de reden waarom wij Saturnus soms jarenlang in hetzelfde  sterrenbeeld kunnen zien staan. Aangezien een jaar op de planeet bijna 30 aardse jaren duurt,  gaan er bijna 25.000 Saturnusdagen in één Saturnusjaar. Doordat Saturnus erg snel om zijn as draait (in ruim 10 uur), is de planeet  evenals Jupiter behoorlijk afgeplat. Daarmee bedoelen we  dat de middellijn aan de evenaar veel groter is dan de  middellijn tussen de polen. Van alle planeten heeft  Saturnus de grootste afplatting.  Saturnus is de enige planeet in het zonnestelsel waarvan  de dichtheid minder is dan één gram per kubieke centimeter. Als je Saturnus in een bak met water zou kunnen doen zou deze planeet blijven drijven. Op Saturnus woeden vrijwel voortdurend geweldige stormen waarvan sommigen  niet van plaats veranderen. Saturnus is natuurlijk vooral bekend door zijn ringenstelsel, die voornamelijk uit ijs en steengruis bestaan. Die ringen zijn reeds met een kleine telescoop prachtig te zien. Maar met het blote oog zijn deze ringen niet zichtbaar. Euhhh…???

Ja hoor heren astronomen. Het is dus gewoon zonsopgang aan de oostzijde van La Palma om acht uur ‘s morgens. Maar weet je wat? Speciaal voor jullie noemen we het vandaag ‘Saturnus Sunrise’.

 

Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.

Beleef La Palma !