www.vakantiehuizenlapalma.nl

Sneeuw op La Palma. Afbeeldingen van het Canarische eiland La Palma in de sneeuw.

Het dak van La Palma onder de sneeuw.

Het wemelt van de tonijnen bij La Palma op dit moment. Maar René is niet aan het vissen. Hij zwerft al drie dagen door de bergen. Het heeft namelijk gesneeuwd boven in de bergen op La Palma. “Wandelen over een ansichtkaart”, zo beschrijft hij het. Het zijn inderdaad schitterende plaatjes. En in het echt is het volgens hem nog sprookjesachtiger, maar dat kon hij helaas niet goed vast leggen met de camera.

De bossen op La Palma in de sneeuw.

René heeft zich zelf wel goed vast kunnen leggen met de camera. Hij heeft een paar foto’s van zich zelf samen met een raaf gemaakt bij Pico de La Nieve. Die gaan we hier dus niet plaatsen. Je zou haast echtscheiding aanvragen, wat zag hij er uit. Dat kwam door de kou en de harde wind daar boven, volgens hem. Zal best, maar dan hoef je er toch nog niet uit te zien als een Syrische moslima in een vluchtelingen kamp.

Ijsvelden als een poolkap op La Palma.

Met wintertenen, een druppel aan zijn neus en een t-shirt over zijn hoofd geknoopt, zwierf hij in zijn eentje over de graat van La Palma. Niet altijd even verstandig. Dat verklaart dat er nog geen voetstappen voor hem in de sneeuw stonden. Met zijn dunne cross-schoenen had hij redelijk grip op de ijsplaten. Maar wel ontzettend koude voeten. Hij gaat dan ook nu echt op zoek naar stijgijzers voor onder zijn bergschoenen. Voor als het misschien weer eens een keer sneeuwt op La Palma.

Uitzicht vanaf Pico de Los Cuervos op La Palma.

Het gebeurt lang niet alle jaren dat het sneeuwt in de bergen op La Palma. En dat het dan ook nog een paar dagen blijft liggen is helemaal bijzonder. Het is nu echter wel gebeurd. Gisteren zag je in heel rap tempo de sneeuw verdwijnen en overal ontstonden kleine smeltwaterstroompjes.

Op weg naar Pico de La Cruz op La Palma.

Terwijl onze gasten in de tuin van de zon genieten en de veel touristen op La Palma op dit moment voor een dagje strand kiezen, trekken de inwoners van La Palma juist naar de sneeuw. Het is maar wat je gewend bent. Die zon is er bijna altijd, sneeuw is een zeldzaamheid op La Palma.

Palmbomen en op de achtergrond besneeuwde bergtoppen op La Palma.
Ijsvelden met verspreid liggende rotsblokken op La Palma.
Dooi en verdamping van de sneeuw op La Palma.

In de namiddag zag je de dooi intreden door de felle zon. Er was ook gelijk sprake van wolkvorming dicht aan de grond. Die wolken losten wat hoger in de lucht weer snel op door die zelfde zon. Prachtig om te zien.

Afgebroken takken door ijsvorming in de Canarische dennen op La Palma.

Op sommige plaatsen op La Palma hadden de pijnboombossen het hevig voor hun kiezen gekregen. Door een combinatie van zware ijsvorming in de dennen en harde wind waren er veel takken afgebroken. Onder de bomen was het wandelpad vaak geblokkeerd door bergen ijs en takken.

Uitzicht op het bos in de centrale krater op La Palma.

Terwijl het boven op de graat onder het vriespunt was liepen de wandelaars anderhalve kilometer lager in de bossen in de krater gewoon in korte broek en t-shirt bij een veel aangenamere temperatuur.

Smeltwater in de Rio de Angustias op La Palma.

De vele kleine smeltwaterstroompjes zorgen er voor dat het riviertje in de Barranco de Las Angustias de komende tijd weer een eind richting zee stroomt.

Even een rustpauze in het noorden op de GR131 wandelroute.
Smeltwatervalletje in een beek op La Palma.
Lunchpakket delen met een Raaf op La Palma op 2300 meter hoogte.

Samen met een raaf een muesli-reep delen en je schrap zetten tegen de harde wind op 2300 meter hoogte op La Palma. Die foto waar René ook op staat plaatsen we, zoals eerder gezegd, om persoonlijke redenen niet.

Punto de Los Roques in de sneeuw op La Palma.
Woeste bergtoppen in de sneeuw op La Palma.

 

Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.

Beleef La Palma !