www.vakantiehuizenlapalma.nl

De uitbarsting van de vulkaan Teneguia in het zuiden van het eiland La Palma. (1971)

De vulkaantop van de Teneguia op La Palma.

La Palma heeft wereldwijd bekendheid gekregen door de theorie dat het in de toekomst een vloedgolf zou kunnen veroorzaken die zijn weerga niet kent. Mensen vragen ons soms of we niet bang zijn om op een vulkanisch eiland te leven. We halen onze schouders op en antwoorden dat we in Zeeland ons leven lang onder het niveau van de zeespiegel hebben gewoond. Zaten we ook niet mee.

Lava spuit uit de krater van de Teneguia op La Palma.

Maar het fascineert je natuurlijk wel, die vulkanische activiteit van La Palma. De laatste vulkaan uitbarsting  op het land van de Canarische eilanden is in 1971 op La Palma geweest. Toen bij ons vorig jaar de grond begon te schudden door de vulkaan activiteit onder water bij buureiland El Hierro kwam het allemaal wel heel dichtbij.

Lava wordt omhoog gestuwd tijdens de uitbarsting van de Teneguia op La Palma.

Op het gemeentehuis van Los Llanos hangt een fantastische foto van een man in een typisch jaren 70 outfit en op de achtergrond de vuurspuwende vulkaan de Teneguia. Er is dus foto en film materiaal van deze laatste vulkaanuitbarsting.

?De uitbarsting van de Teneguia vulkaan op La Palma tijdens de nachtelijke uren.

Dat kwam mooi uit toen dochter Mayra voor school er een werkstuk over moest maken. Zo krijgen paps en mams af en toe ook wat extra informatie over hun nieuwe heimat. De gemeente Fuencaliente heeft in het info-centrum bij de Vulkaan de San Antonio een video draaien waar spectaculaire beelden van de uitbarsting van de vulkaan Teneguia te zien zijn.

Meer en meer lava stroomt over de kraterrand tijdens de uitbarsting van de vulkaan de Teneguia op La Palma.

Wanneer je het onderste stuk van de wandeling van de Route der vulkanen (GR131) gaat maken en onderweg de top van de vulkaan de Teneguia wilt beklimmen is het misschien een goed idee om daarvoor even bij het infocentrum deze film te bekijken. Geeft toch een heel andere dimensie aan de wandeling door dat kale lavalandschap.

De lavastroom van de vulkaan de Teneguia op La Palma stroomt richting de oceaan.

Tijdens de zoektocht voor het werkstuk kwamen we op het net een heel leuk stuk tegen over de uitbarsting van de vulkaan Teneguia . Het is geschreven alsof de vulkaan in haar dagboek zelf aan het woord is. Het is in het Engels geschreven, maar wel een echte aanrader, speciaal voor de La Palma liefhebbers!

Klik hier voor het dagboek van de vulkaan de Teneguia.

Het lavalandschap dat gevormd is door de uitbarsting van de vulkaan de Teneguia op La Palma

De foto’s van de uitbarsting zijn genomen van de video van de gemeente Fuencaliente in het informatiecentrum.

Video van uitbarsting van de Vulkaan Teneguia gemaakt door de Palmero Miguel Bravo.

Eerder geplaatste artikelen met info, tips en foto’s van het Canarische eiland La Palma.

Beleef La Palma !