www.vakantiehuizenlapalma.nl

Roestvrijstalen hekken op La Palma beschermen petrogliefen tegen vandalisme.

Petrogliefen uit de pre-spaanse tijd op La Palma

Vorige week waren René en Ramon weer eens aan het zwerven over de gedoofde vulkaan  Pico de Bejenado. Doel was om een snellere route te zoeken vanaf de Pista de Ferer naar de Picachos Andén. Hier duiken de arruïs (ook wel moeflons genoemd) bij onraad via de duizelingwekkend steile afgrond de beschutting van het nationale park in. Het plan van onze twee avonturiers is om daar een soort natuurlijke schuilplaats te maken om die Atlas-bergschapen  er tijdens hun ‘zelfmoord-afdaling’ te kunnen bespieden. Omdat ze weer eens vast liepen op een onneembare steile basaltwand, zijn de heren noodgedwongen uitgeweken naar de top. Met oog op de invallende duisternis hebben ze vanaf de top een langere maar snellere route terug naar de auto genomen via El Rodeo en de Lomo Gordo naar de Pista de Ferer. Daar hebben ze nog snel een paar foto’s genomen van het roestvrijstaal dat in het bos staat te glimmen.

Glimmend staal in het bos op La Palma.
Roestvrijstalen hekken in het bos op La Palma.

Echt betreurenswaardig dat het er staat en te meer omdat het waarschijnlijk nodig is. Het hekwerk moet een petroglief van oorspronkelijke bewoners uit de pre-Spaanse tijd beschermen tegen de nare gewoonten van de huidige mens. Wel opvallend eigenlijk als je er over nadenkt. We gaan er van uit dat de eerste bewoners van La Palma uit het huidige Marokko afkomstig zijn. Marrokaanse kunst moet dus beschermt worden tegen het vandalisme van westerse immigranten. Laten we dat woord kunst echter niet te hoog inschatten. Elders op aarde werden al vanaf 5000 voor Christus door de toenmalige mens petrogliefen gemaakt die toch redelijk kunstzinnig genoemd mogen worden. De eerste bewoners van La Palma kwamen tot 1400 na Christus echter niet verder dan een uitgebeitelde spiraalvorm in een rots.

Moderne 'petroglief ' op La Palma.

Buiten het hek heeft overigens iemand van de huidige  generatie, tijdens het nuttigen van zijn of haar lunchpakket, op een rotsblok een schets van een moderne dubbelvoudige spiraal gemaakt. We zijn benieuwd of ze daar ook ooit een hek om heen zullen plaatsen. Qua kunstgehalte verdient het zeker om bewaard te blijven. Volg de lijnen maar eens ! Maar hopelijk kan dat ook zonder glimmend hekwerk.

 

Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.

Beleef La Palma !