www.vakantiehuizenlapalma.nl

Bijzondere foto’s maken van de planeet Venus boven het Canarische eiland La Palma.

De planeet Venus zichtbaar tussen de takken van een amandelboom.

Als je op La Palma woont ben je haast wel verplicht om je een beetje in de sterrenhemel te verdiepen. Niet voor niets is het Europees Sterrenwachtcentrum gevestigd op het hoogste punt van La Palma. Door de zuivere lucht en vaak wolkenloze hemel is er haast geen ontsnappen aan het gefonkel van de sterren boven je. Eén van die sterren zie je wel heel goed. Als de zon nog maar net onder is kun je haar al goed zien. Het is echter geen ster maar een planeet; Venus is haar naam.

Venus en de maan boven bananenbomen in onze tuin op La Palma

Venus is de tweede planeet vanaf de zon. Zij is ongeveer net zo groot als onze aarde. Het is een hele hete planeet, zo’n vijfhonderd graden Celcius. Door een op hol geslagen broeikaseffect heeft ze een hele dikke atmosfeer. De meeste warmtestralen van de zon ketsen af op deze dikke atmosfeer. Maar de stralen die er wel door heen komen zitten gevangen en blijven heen en weer kaatsen tussen het oppervlak en de atmosfeer. Venus is zo goed zichtbaar door het zonlicht dat op de dikke wolken wordt gereflecteerd. Na de zon en de maan is Venus het helderste object aan de hemel.

Vakantiehuis Merluza op La Palma in het licht van de maan en Venus

Venus is de planeet die door haar omloop om de zon het dichst bij de aarde kan komen, op slechts 41 miljoen kilometer. Dit gebeurt om de 584 aarddagen. Let wel aarddagen want Venus draait in 225 dagen om de zon en in 243 dagen om haar eigen as. Een dag duurt op Venus dus langer dan een jaar! Venus draait in tegenstelling tot de overige planeten van ons stelsel met de klok mee om haar as (vanaf de noordpolen bekeken).

Venus en de maan net na zonsondergang boven de oceaan bij La Palma.

Iedere 584 dagen haalt Venus de zon in, vanaf de aarde gezien. Dan verandert ze van een avondster in een ochtendster. Op het Noordelijk Halfrond is Venus het best waarneembaar als ze een avondster is van november tot mei, en een ochtendster is van juli tot januari. Voor het zuidelijk halfrond is dit net andersom. Ze is het beste zichtbaat van een half uur tot vier uur na zonsondergang en van vier uur tot een half uur voor zonsopgang. René is al twee jaar bezig om proberen een foto te maken waarop de zon, de maan en Venus alledrie tegelijk zichtbaar zijn.  Dit is waarschijnlijk onmogelijk. Maar we zeggen niets. Laat hem maar lekker zijn gang gaan.

Venus en de maan boven het sterrenwachtcentrum op La Palma.

Foto: H. Henrichs

Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.

Beleef La Palma !