www.vakantiehuizenlapalma.nl

Vogels op La Palma, de endemische alpenkraai op het Canarische eiland La Palma.

vogels op la palma ; alpenkraaien

Het nationale teken van La Palma is de graja, ook wel alpenkraai of steenkraai genoemd.  Deze vogel zou alleen maar hier op La Palma te vinden zijn. Deze stelling is mogelijk niet helemaal juist. In Noord Afrika, Gomera en Tenerife zouden misschien ook kleine populaties van deze soort te vinden zijn.

Steenkraai, alpenkraai, graja op La Palma

Kenmerkend voor de graja zijn de rode poten en snavel. De grajas leven voornamelijk in de bergen in de buurt van grote baranco’s. Daar vertonen ze hun spectaculaire simultane duikvluchten en laten zich in een thermiekbel weer naar boven voeren.

Alpenkraaien boven onze tuin op La Palma.

Bij slecht weer in de bergen daalt de populatie uit baranco El Torre af tot de noordgrens van onze tuin. Vele vogelliefhebbers raken gefrustreerd in hun pogingen om een foto te maken van deze steenkraaien. Ze lijken vrij schuw. Wij hebben inderdaad met onze camera, met beperkte mogelijkheden, tijden vergeefs geprobeerd om ze op de gevoelige plaat vast te leggen. Dan zijn we een dag aan het barbecuen in de bergen en komen er twee grajas haast naast ons tafeltje, onverstoorbaar, larven uit een vermolmde boomstronk pikken.

Alpenkraai of steenkraai op natuurstenen muur op La Palma.

Maar inmiddels hebben we een iets betere camera met iets meer zoom-functie. En hoeven we niet meer als indianen deze vogels te besluipen om ze te kunnen vereeuwigen. Toch had dat sluipen wel wat. Hoe frustrerend het soms ook was als je scherp aan het stellen was en de vogel vloog dan precies op dat moment als nog weg. Nu zagen we pas op El Roque de Los Muchachos twee Alpenkraaien die op de parkeerplaats de ‘leftovers ‘ van de toeristen aan het oppikken waren. Ze waren helemaal niet schuw. Toen we zagen dat één van de twee geringd was hebben we maar geen foto gemaakt. Is toch niet het zelfde als een wild exemplaar

Steenkraai of alpenkraai op pilaar op La Palma.

Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.

Beleef La Palma !