www.vakantiehuizenlapalma.nl

Cueva de La Luz , Zwemmen in het binnenste van een gedoofde vulkaan op La Palma .

Foto door Santos Saul, Cueva de La Luz.

VIDEO : Cueva de la Luz op La Palma

 

Wij werden geattendeerd op bovenstaande foto door een bevriende jager. Deze grot met ondergrondse verbinding met de oceaan zou zich ergens op Juan Adalid moeten bevinden. Juan Adalid is een ruig gebied in het noord-westen van La Palma waar door de bijna altijd hevige wind vrijwel niets groeit.

Juan Adalid op La Palma

We zijn er al diverse malen geweest om te wandelen maar moesten de auto boven achterlaten. Eén maal waren vrienden Lex en Jeff overgekomen vanuit de Sahara en hebben we hier met hun terreinwagen gecampeerd. Toen wisten wij echter nog niet van het bestaan van deze grot.

Juan Adalid, solo 4x4

Nu wel en sinds kort hebben we ook een terreinauto, en wat voor één. Dus rap plannen gemaakt en ons huiswerk gedaan om proberen die grot te vinden. Niemand kon ons vertellen waar die zich ongeveer zou bevinden. Maar we konden gezien de ruige en steile kust een groot gebied wegstrepen en Juan Adalid is nu ook weer niet zo groot. Maar dat je een terreinwagen nodig hebt, staat buiten kijf. Het bergpad dat afdaalt naar de kust is op sommige stukken in embarmelijke staat.

Zoeken naar de ingang van Cueva de La Luz.

Aangekomen boven de rotswanden waar we de grot vermoedden, de rugzakken volgepropt met eten, drinken, zaklampen en een touw. Ramon heeft inmiddels de leeftijd dat hij zijn verstand zou moeten kunnen gebruiken. Dus afzondelijk van elkaar over de rotsen gaan klauteren, om zo veel meer gebied af te kunnen zoeken in dezelfde tijd.

Afdalen in de grot.

Na ongeveer drie kwartier roept Ramon dat hij misschien iets gevonden heeft. Als hij er een stukje in afdaalt blijk je er niet door heen te kunnen, maar hij ziet in het licht van zijn hoofdlamp wel water diep onder zich. We zijn dus in de buurt. Waarschijnlijk een spleet in het plafond van de grot.

Cueva de la Luz op La Palma.

Na nog eens drie kwartier zoeken, zie ik boven me een kleine donkere schaduw wat er eigenlijk helemaal niet veel belovend uit ziet. Maar als ik me er in wurm, blijken we de ingang gevonden te hebben. Hebbus ! Maar nu. Er blijkt een schuin glad stuk te zijn met daarna een overhang en een vrije val. Ook na diverse manieren om via het touw de overhang proberen te passeren lukt het niet. Voelde niet goed, voor beiden. Zo dicht bij en dan toch nog falen. Ineens schiet me te binnen dat er in de auto nog een lange spanband met een trekkracht van 2000 kilo ligt. Ramon raasde direkt in een recordtijd als een soort spiderman over de rotsen heen en weer naar de ‘4×4 Canarie’ om die band te halen.

Stalactieten en stalagmieten in de Cueva de La Luz op La Palma.

Met deze tweede (veiligheids)lijn veranderde de zaak. Na even samen uitgedacht en doorgesproken te hebben welke strategie te gebruiken, ging Ramon het eerst naar beneden. Nadat hij na de overhang uit het zicht verdwenen was, klonk er ineens heel verbaasd; ” Zo pap, hele rare rotsen hier”. De wanden van de grot waren her en der bedekt met door zout gevormde stalactieten en stalagmieten. Nadat ook de voet van die ouwe uit de laatste voetstap-lus van het touw bevrijd was, konden we de grot klauterend en zwemmend gaan verkennen.

Zwemmen in Cueva de La Luz op la Palma
Cueva de la Luz op La Palma.

Een tijd lang genoten we van de aparte sfeer met het licht dat van boven door het plafond via een paar kleine gaatjes naar binnen valt. Maar meer nog van het blauwe licht dat op diverse plekken onder water, onder de rotsen door, de grot in nevelt. Vraagt Ramon ineens; ” Komen we nog wel omhoog ?”  Antwoord ik quasi laconiek ; “Jij hebt toch koekies bij je in je rugzak ? Moet jij eens kijken wat er gebeurt als ik na twee maanden lijnen een berg van die dingen naar binnen werk. Net Popeye ! ” 

Welkom daglicht bij het verlaten van Cueva de La Luz op La Palma

En verhip, ondergetekende klom makkelijker dan verwacht weer via de twee touwen naar boven om daarna Ramon helpen op te hijssen. Wat 14 kilo gewichtsverlies al niet doet met een mens (knipoog). Na het verlaten van de grot nog een tijdje op een rots boven de oceaan in een euforische stemming na zitten genieten van deze ervaring.

Missie geslaagd !

Ik wil mensen er wel nadrukkelijk op attent maken dat het niet geheel verstandig was de manier waarop wij één en ander hebben gedaan. Dat beseffen we zelf ook. We raden een ieder af die niet super fit is, een dergelijk avontuur te ondernemen zoals wij hebben gedaan en in ieder geval één iemand met mobiel buiten de grot te laten in geval van een ongeluk. Beter is om het helemaal niet te doen. Er kan te veel misgaan. Daarintegen gaan wij in ieder geval nog wel een hoop plezier beleven aan de 4×4 Canarie. Nu kunnen we vrijwel overal komen op La Palma. Lets explore the limits !

Met de 4x4 Canarie naar Juan Adalid op La Palma

 

Beleef La Palma ! Vakantiehuizen op La Palma