www.vakantiehuizenlapalma.nl

Op La Palma naar het ziekenhuis

Ziekenhuis La Palma, oprit.

Wanneer je vanaf de luchthaven of ferrie-terminal naar de zonnige westkant van het eiland rijdt kom je na ongeveer een kwartier langs het ziekenhuis van La Palma. Vele toeristen zullen waarschijnlijk denken dat het een hotel is. Dat scheelt weinig. Maar daar over later meer. Niemand zit er natuurlijk op te wachten om tijdens een vakantie in het ziekenhuis terecht te komen. Maar er bestaat natuurlijk altijd een kleine kans. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en ziek worden kan iedereen. Fijn dat er dan centraal gelegen op La Palma een ziekenhuis is. Voor complexe zaken moet je door naar één van de grotere ziekenhuizen op Tenerife. Maar de huis-tuin-en-keuken problemen kunnen ze hier behandelen.

La Palma ziekenhuis

Toen wij hier 13 jaar geleden op vakantie waren gingen we even voor onze zoon van 5 maanden naar de apotheek om wat slijmoplosser te halen. Niets daarvan. In de apotheek vonden ze dat die kleine aap in het plaatselijke ‘centro de salud’ na moest worden gekeken. Daar vandaan werd hij voor de zekerheid weer doorgestuurd naar het ziekenhuis. Dus voordat René het wist zat hij compleet onvoorbereid en zonder papieren in het ziekenhuis van La Palma.

Binnentuin ziekenhuis la palma.

Geen mens spreekt hier iets anders dan Spaans. Gelukkig was er toen een moeder van een andere zieke wurm, die weliswaar ook alleen maar Spaans sprak, maar de vragen van de medici op een begrijpelijke manier kon verwoorden. En nog steeds spreekt er geen mens hier in het ziekenhuis op La Palma over de grens. René werd afgelopen weekeinde met spoed geopereerd aan een acute blindedarmontsteking. De chirurg gebruikte voor de zekerheid zijn smartphone om enkele technische medische woorden in het Engels te vertalen. De volgende dag werd er aan René gevraagd of hij Duits sprak want er was vrijwel geen conversatie mogelijk met een Duitse patient. Bleek een Zwitserse toerist te zijn. Dus René werd af en toe als tolk ingezet.

Uitzicht op Tenerife vanuit je ziekenhuisbed op La Palma.

Het valt op dat het fraaie en schitterend gelegen gebouw onderhoud ontbeert. Maar op personeel wordt er echter niet bezuinigd. Wat een aandacht en verzorging krijg je hier! Ik denk dat menig Nederlander graag zou willen ruilen. Wat minder geld naar dure gebouwen en andere zaken, en meer handen aan het bed. Je hoeft maar te kikken en het wordt geregeld. Je krijgt aan het eind dan ook een vragenlijst. Hierop willen ze  o.a.  je mening weten over hoe je voorgelicht, behandeld en verzorgd bent door artsen en verpleging. Of het schoon was. Hoe de kwaliteit, variëteit en temperatuur van het eten was. En of je met je voornaam werd aangesproken. Als je dan net op dit moment leest dat een verzorgingstehuis in de plaats in Nederland waar onze ouders wonen, heeft ingesteld dat de patienten nog maar drie maal per dag mogen plassen……..

Bezoek in ziekenhuis la palma

Nee dan lijkt het ziekenhuis op La Palma inderdaad wel op een hotel. Als je dan ook nog een kamer hebt aan de oceaankant met uitzicht op Tenerife en een groot balkon, kan het helemaal niet op. Even vragen of ze je slangen willen afkoppelen en samen met je bezoek een candle-light dinner voor twee op het balkon houden. Met op de achtergrond krekelgeluiden en boven je een fraaie sterrenhemel. Nu waren ze dit laatste ook niet gewend waarschijnlijk. Want toen ze René zijn dienblad op kwamen halen en ons zo zagen zitten, lagen de dames in kwestie in een deuk. Even later kwam ander personeel om de hoek gluren of het inderdaad waar was. De ochtend van ontslag nog even een foto gemaakt van een fraaie zonsopkomst achter Tenerife. Als ze dan bij vertrek je polsbandje doorknippen voelt het echt of je all inclusieve-vakantie er op zit. Zo kan het dus ook. Hoewel gezond blijven natuurlijk nog altijd de beste optie blijft, ook op La Palma.

Zonsopkomst achter Tenerife vanuit ziekenhuiskamer op La Palma
Beleef La Palma ! Vakantiehuizen op La Palma