www.vakantiehuizenlapalma.nl

 

Autoroute LP-109 op La Palma van Barlovento naar Roque Faro

Begin autoroute LP-109 op La Palma.

Afgelopen maandag kwamen er nieuwe gasten aan die verklaarden geen echte wandelaars te zijn en veelvuldig gebruik te zullen maken van de ligbedden en hangmatten bij hun huisje. Ze wilden echter wel een idee op doen van het eiland en vroegen ons wat ze vooral zouden moeten zien of bezoeken op La Palma. Wij keken elkaar aan en zeiden tegelijk; ” autoroute LP-109″.

Fuente las Mimbreras langs route lp-109 op La Palma.

Wanneer je vanaf Barlovento de LP-109 omhoog volgt is het tot de afslag naar het waterbekken en recreatiegebied van La Laguna een tweebaansweg, die aan weerskanten dicht begroeid is, maar waaraan verder niets bijzonders is te merken. Voorbij de afslag is het nog steeds een tweebaansweg maar wel valt je op dat de lianen van bramenstruiken vanuit de bomen tot dicht bij het wegdek hangen. Een soort natuurlijke waarschuwing voor de doorrijhoogte. Veel vrachtwagens komen hier niet langs. Dat is wel zeker.

Bbq gebied Las Mimbreras langs autoroute LP-109 op La Palma.

Wanneer je deze route zou willen combineren met een pick-nick of bbq is recreatiegebied Las Mimbreras een uitgelezen lokatie. Ook als je hier geen maaltijd wil nuttigen is het de moeite waard om even de auto langs de kant te zetten en aan de achterkant van de rots een kijkje te nemen. Voor de bbq dien je wel zelf hout (of kolen) mee te nemen, i.t.t. veel andere bbq gebieden op La Palma. Het hout zou hier waarschijnlijk zo vochtig zijn dat je je vlees alleen maar zou kunnen roken. Daar staat tegen over dat het vlees hier wel vrij rondloopt in de vorm van een aantal fraaie en nieuwsgierige hanen.

barranco de los Gallegos op La Palma.

Vanaf bbq gebied Las Mimbreras gaat de weg over in een éénbaansweg. Ook de drie tunneltjes die je al vrij snel tegenkomt zijn maar één spoor breed. In het geval dat tegenliggers elkaar in de tunnel ontmoeten zul je onderling dus even moeten afwegen wie er het makkelijkst achteruit kan.

Lekker touren op La Palma.

Voor je aan deze bergroute begint is het wel verstandig om te checken of je wel helder weer hebt. Hoe fraai deze route ook is bij zonnig weer, bij nevel en mist is het een ware survivaltocht. Bij twijfel is het misschien een goed idee om vanuit Barlovento eerst even een klein stukje de lager gelegen hoofdweg  LP-1 richting Garafia te volgen en omhoog te kijken hoe de situatie in de bergen is.

Voorjaar in de bergen op La Palma langs route LP-109.

De lente begint al vroeg in dit vochtige gebied op La Palma en veel van de bloemen planten en struiken staan tot aan het begin van de zomer in bloei. De houten vangrail geeft deze route nog een extra natuurlijk tintje. Je merkt dat de begroeing langzaam verandert tijdens de tocht. Dit heeft niet zozeer met het hoogteverschil te maken, maar meer dat het verder naar het westen wat minder vochtig wordt.

Skaten op route lp-109 op La Palma.

Kinderen houden in het algemeen niet van autorijden. Die van ons zijn geen uitzondering. Maar afgelopen weekeinde was het een niet al te zware kwelling. Met de schuifdeur van de auto aan de dalkant van de weg geopend gaf het deze bergrit een extra dimensie. Er werd haast om gevochten wie er bij de open deur mocht zitten om de afgrond onder zich door te zien glijden. Als je dan af en toe ook nog even de gelegenheid krijgt om je op deze schitterende skatebaan uit te leven, lijkt het haast wel een schoolreisje.

Mirador langs de LP-109 op La Palma.

Onderweg zijn natuurlijk een aantal fraaie uitzichtpunten. Er is er echter ook één waar je je bij afvraagt waarom ze die hebben aangelegd. Of het moet zijn om te pick-nicken in de schaduw van de plaatselijke grote Canarische pijnboom.

La Palma kleurt langs auto route LP-109.

De Lp-109 klimt driekwart van het traject vanaf Barlovento zeer geleidelijk omhoog tot aan de natuurstenen mirador, om vanaf daar weer wat sneller af te dalen naar de doorgaande weg Lp-1 vlak voor het gehucht Roque Faro. In Roque Faro staat het typisch lokale restaurant ‘Reyes’ waar je zowel binnen, als buiten op het éénvoudige terrasje, kunt genieten van een stevige maaltijd voor een prettige prijs.

autorijden op la palma over route lp-109

Eerder geplaatste artikelen met info, tips, en foto’s van het Canarische eiland La Palma.

 

vakantiehuizen

Beleef La Palma !

Beleef La Palma ! Vakantiehuizen op La Palma