www.vakantiehuizenlapalma.nl

Hiken naar de Fondada waterval in de Caldera de Taburiente op La Palma.

Hiken op La Palma. Afdalen in de barranco Los Cantos de Turugumay in de Caldera.

Hiken op La Palma, kun je fantastisch doen in de Caldera de Taburiente. Tijdens deze La Palma hike, hebben we geprobeerd de voet van de Fondada waterval in barranco Hoyo Verde te bereiken. Vanaf Los Brecitos wandel je in een goed uur via het wandelpad naar Playa de Taburiente. Vanaf dat punt begint de echte hike door een maar net zichtbaar spoor links langs de rivierbedding stroomopwaarts te volgen.

Hiken op La Palma. Over de keien stroomopwaarts.

Na een kwartiertje wandelen voegt de barranco Los Cantos de Turugumay zich vanaf links bij de Taburiente bedding. Je volgt het haast niet meer zichtbare spoor deze barranco in en daalt na een paar honderd meter af naar de bedding. Wat meteen  opvalt is dat de gemiddelde keien in de bedding van deze barranco veel groter zijn. Hier moet tijdens hevige regenval een ongelofelijke hoeveelheid water door heen stromen om zulke oversize kiezels te kunnen verplaatsen en polijsten.

Hiken op La Palma. Een barranco te vroeg.

Vanaf hier begint deze wandeltocht op La Palma een echte hike te worden. Je dient vanaf hier je weg te zoeken over de grote keien in de bedding terwijl het water onder je door stroomt. Maak niet de zelfde fout die wij maakten. In de veronderstelling dat de eerste barranco die we aan onze linker hand tegen kwamen die van de Hoyo Verde moest zijn waar de voet van de Fondada waterval is, zijn we deze in geklommen. Oeps, foutje. Linke boel. Eigenlijk was dit niet meer dan een steile steenlawine met grote losliggende keien. We zijn er dan ook bij de eerste mogelijkheid weer uit geklauterd en via het bos terug gegaan naar de bedding.

Hiken op La Palma. Afslag naar de barranco Hoyo Verde.

De juiste afslag is eigenlijk heel makkelijk te vinden. Je blijft de beek in barranco Los Cantos volgen, totdat er zich vanaf links een beek bijvoegd. Deze volg je stroomopwaarts en dat brengt je vanzelf in de barranco Hoyo Verde. Het eerste deel de barranco in kun je het best de linkerkant volgen. Daarna is het voortdurend zoeken om tussen de takken, rotsen en watervalletjes door je weg omhoog te vinden.

Hiken op La Palma. Weg geblokkeerd door steenlawine in de bco. Hoyo verde.

Na ongeveer een half uur ploeteren door deze kloof lijkt de weg te zijn geblokkeerd door een enorme steenlawine. Zelfs het beekje lijkt te zijn af gedamd. Deze stroomt echter een stukje ondergronds verder en komt dan weer aan de andere kant van de lawine te voorschijn. Aan de linkerkant van de lawine kan er over de berg stenen en boomstammen worden heen geklommen. 

Hiken op La Palma. Laatste stukje dient er echt te wordn geklauterd

Kort na deze steenlawine wordt de kloof erg smal en diep. Je kunt hier het gekletter van de Fondada waterval al goed horen. Schuin boven je komt een deel van de waterval in zicht. Na de volgende bocht wacht er nog een klein klauterpartijtje tegen een steile basalt wand om bij de uiteindelijke voet van de waterval te komen.

Hiken op La Palma. De voet van de Fondada waterval bereikt.

En dan ben je er: De Fondada waterval. Je kunt niet de hele waterval zien. Daarvoor moet je via een ander pad naar het uikijkpunt ‘Mirador de La Fondada’. Maar vanaf onderaf is het wel een veel indrukwekkender gezicht en geluid. Het mooie van deze hike op La Palma is dat, ondanks het feit dat je in totaal zo’n acht uur onderweg bent, je vrijwel geen drinkwater mee hoeft te sjouwen. Gedurende de gehele tocht kom je beekjes en bronnetjes met schoon drinkwater tegen

Hiken op La Palma. Drinwater volop aanwezig

Hiking-routes                        Wandelroutes

Beleef La Palma !