www.vakantiehuizenlapalma.nl

La Palma hiking. Hiken op langs steile noordwand van de Pico de Bejenado.

Hiken op La Palma langs de steile noordwand van de Oico de Bejenado.

Als we het over hiken op La Palma hebben is de volgende hike misschien een mooi voorbeeld tussen een wandeling en een hike. Al jaren loopt er een bewijzerd wandelpad van La Cumbrecita naar La Cancelita langs de noordkant van de Pico de Bejenado. Maar iedere winter tijdens hevige regens wordt één of meerdere delen van deze route weggevaagd door steenlawines. Soms worden deze punten wel enigzins hersteld, maar een eigen nummer heeft dit pad nog steeds niet gekregen. En dat zal waarschijnlijk wel zo blijven. Het is immers een wandeling met haken en ogen. Het is meer een hike dus.

La Palma hiking. Uitzicht tijdens eerste deel van de hike.
La Palma hiking. Uitzicht tijdens de hike richting noorden.

De hike is in drie delen te onderscheiden. Vanaf het startpunt bij de parkeerplaats van La Cumbrecita voert de route eerst over overwegend steigend terrein door pijnboombos met comfortabele houten bruggetjes over kleine ondiepe barranco’s. Het tussenstuk is het lastige stuk waar het pad al begint te dalen. Hier loop je onder massieve basaltwanden door. Het derde en laatste deel wordt gevormd door een smal pad langs steile hellingen en ook weer door een pijnboombos.

Op diverse plaatsen waar het wandelpad door het natuurgeweld is verdwenen, zijn kettingen langs de rotswanden bevestigd. Daarnaast zijn er diverse plaatsen waar bij het oversteken van barranco’s over steenlawines geklauterd dient te worden. Zoekend naar het punt waar het pad weer een pad genoemd mag worden, is het soms lastig te zien welke weg je dient te volgen.

Het middelste deel van deze hike voert een aantal malen door barranco’s waar het pad in de diepte is gestort. Met de nodige voorzichtigheid is het zoeken geblazen over de losse rotsblokken naar de veiligste route naar het vervolg van het begaanbare pad. Gedurende een groot deel van de wandeling is er gevaar op vallend gesteente. In de talloze smalle steile barranco’s op de noordhelling van de Pico de Bejenado, stroomt tot laat in de zomer of zelfs het hele jaar water uit bronnen die hoger op de bergwand ontspringen. De hike voert regelmatig onder steile basaltwanden door.

La Palma hiken. Langs kettingen naar de andere kant.

Vrijwel gedurende de hele tocht heb je een fantastisch uitzicht in de Caldera de Taburiente van La Palma. Hoewel je daar niet altijd oog voor zult hebben. Het pad zelf eist immers regelmatig je volledige aandacht op.

Hiking-routes                        Wandelroutes

Beleef La Palma !