www.vakantiehuizenlapalma.nl

vlees of vis ?

Velden met bumen ten westen van de cumbre nueva op la palma
la vaca palmera
Velden met bloenmen ten westen van de oude tunnel

‘Meten is weten !’ In dit digitale tijdperk krijgen we ook op La Palma steeds meer info over het weer ter beschikking. Best wel handig op zo’n klein eiland dat acht verschillende microklimaten kent. Je gaat een bocht om en je hebt kans op volstrekt ander weer. Tot voor kort gebruikten we de vele webcams op het eiland als belangrijkste bron om plannen  voor onze uitstapjes en wandelingen te maken. Sinds enkele weken is dat veranderd naar een site die alle actuele info van de vele (prive)weerstationnetjes op La Palma bundelt. ( https://lp.hdmeteo.com/ ) Gezien het feit dat heel La Palma zwaar bewolkt was vanmorgen, behalve bij ons in de omgeving, besloten we dicht bij huis te blijven en te gaan wandelen in de buurt van het bezoekers centrum van de Caldera de Taburiente  boven El Paso. Goede keus.

uitzicht richting de pico de birigoyo
wandelen in parque natural van de cumbre nueva op la palma
wandelen achter het bezoekerscentrum van de caldera op la palma

Jaren geleden werd er een groot oud gebouw recht tegenover het bezoekerscentrum volledig gerenoveerd en omgebouwd tot een soort conferentiecentrum en restaurant. Wij dachten eertijds dat het een goudmijn zou worden gezien alle mensen die het bezoekerscentum aandeden en de doorgaande weg tussen oost en west die langs het restaurant liep. Niet dus. Er zijn al diverse mensen geweest die een poging gewaagd hebben maar hun illusies zagen mislukken. Vanmorgen hebben wij er heerlijke koffie en een tongstrelend toetje genuttigd. Niets op aan te merken, in tegen deel. Maar toen we er zaten snapten we wel waarom er geen zegen rust op deze lokatie. Het is er te warm of te koud of het waait er te hard zoals vandaag.  Binnen is het heel fraai ingericht. Maar je wilt toch het liefst buiten zitten. Terwijl wij er zaten werden er enthousiast foto’s gemaakt voor een folder of website. Best sneu om dan te vermoeden dat ook deze jonge mensen het hier helaas waarschijnlijk niet zullen gaan redden.

uitzicht richting cumbre nueva op la palma
wolkenwaterval op la palma
Parque natural cumbre nueva op la palma
wolkenwaterval over de cumbre nueva op la palma

Het gebied boven El Paso bij het bezoekerscentrum was in vroegere tijden een belangrijk landbouwgebied. Door de vulkaanuitbarting van Montaña Quemada in 1492 werd een groot deel van dit gebied bedekt onder een dikke laag stroperige lava. De doorgaande weg loopt precies op de scheiding van het nog actieve landbouw gebied en het enorme lavaveld. Ten noorden van de weg staan de velden vol bloemen en grazen koeien. Aan de zuidkant is alles grauw en grijs door het gestolde gesteente en groeien er links en recht wat pioniersplanten tussen de scherpe brokken lava. In dit gebied heb je een prachtig uitzicht op de wolkenwaterval die hier vaak van oost naar west over de bergkam van de Cumbre Nueva heen stroomt en telkens weer anders is.

Ten zuiden van het bezoekerscentrum van de caldera de taburiente op la palma.
Wandelen in parque natural la cumbre nueva op la palma
Uitzicht richting pico de bejenado op la palma

In La Palma loopt het vee vaak los in het bos of langs de weg. Toen René vanmorgen een close-up opname van een reusachtig rund ging maken leek dat Patricia niet echt verstandig in de overtuiging dat het een stier was. Maar René is vroeger in Nederland tijdens het snoekvissen in de polder met vallen en op staan ervaringsdeskundige geworden. Hij heeft wel eens met de achterkant van zijn hengel op de neus van een opdringerige koe staan drukken die daar helemaal niet van de onder de indruk raakte. Sterker nog, boos werd. Toen hij zich bukte om naar de uiers van de koe te kijken, hingen daar een paar enorme ballen. Tegenwoordig kijkt hij eerst onder de koe om te checken of de koe inderdaad wel een koe is en geen stier. Het enorm gespierde koeienras van La Palma, la vaca Palmera, wordt niet gehouden voor de melkproductie maar voornamelijk voor het zware werk en het vlees. Gezien de weelderige vegetatie waar ze vrij in rondstruinen is het geen wonder dat het vlees zo verrukkelijk smaakt. Toen de ober van restaurant La Abuela ons vanmiddag verzekerde dat, ondanks dat ze in de bergen zaten, de vis heel vers was, hebben we toch maar zo’n heerlijk stuk la-Palma-vlees besteld. 

Beleef La Palma ! Vakantiehuizen op La Palma