www.vakantiehuizenlapalma.nl

VLINDERS OP LA PALMA

Op la Palma komen 26 soorten dagvlinders voor, niet erg veel dus. Dit tekort aan soorten rijkdom wordt echter gecompenseerd door de lange vliegtijd van de vlinders op La Palma. De meeste dagvlinders die hier voorkomen zijn resident en vliegen het hele jaar. Wat ook interessant is is de vlieghoogten van de vlinders. Je kunt vlinders aantreffen vanaf zeeniveau tot op de Roque de Los Muchachos. Dit is met zijn 2500 meter de hoogste bergtop op La Palma. Het mag duidelijk zijn dat de, per soort specifieke waardplanten waar de vlinders hun eitjes op af zetten en de rupsen van leven, ook het hele jaar op La Palma aanwezig zijn. Is het niet in de bergen, dan is het wel in de lager gelegen regionen. Veel van de vlinders die op La Palma voorkomen verschillen vaak iets van de  zelfde soorten die op het vaste land van Europa of het Afrikaanse continent voorkomen. Er zijn ook een klein aantal endemische vlinders op La Palma die slechts op de Canarische eilanden voorkomen.

Vlinders op La Palma, Gestreepte Pijlstaart zuigt nectar.
Gestreepte Pijlstaart, Vinders op La Palma.
Vlinders La Palma, Gestreepte Pijlstaart.
Nectar zuigende Gestreepte Pijlstaart, Vlinders op La Palma.
Vlinders op La Palma, Gestreepte pijlstaart.

Hoewel deze pagina over dagvlinders op La Palma gaat, krijgt de nachtvlinder hierboven veel aandacht. Eerst bestond het vermoeden dat het om de dagaktieve kolibrivlinder ging. Maar bij nadere beschouwing bleek het een gestreepte pijlstaartvlinder te zijn. Dit zijn nachtvlinders die vooral in de schemerperiode actief. Maar dit exemplaar was midden op de dag aan het smullen van de nectar uit de bloemen. Fantastisch om te zien hoe de vlinder zich van de ene naar de andere bloem in een veld slangenkruid verplaatste en dan stilhangend in de lucht, met zijn lange roltong de nectar uit de bloemen van het slangenkruid haalde. In onze tuin hebben we nog geen pijlstaarten waargenomen. Wel rupsen ervan in de katoenplanten. Dit zijn niet alleen waardplanten voor de getreepte pijlstaartvlinder maar ook voor andere vlinders op La Palma.

Vlinders op La Palma, paaiende Kardinaalsmantels.
Vlinders op La Palma, Kardinaalsmantel.
Vlinders op La Palma,Paartje Kardinaalsmantels

De hierbovenafgebeelde dagvlinders zijn Kardinaalsmantels. Deze vlinders komen op La Palma veelvuldig voor. Ze zijn gedurende het gehele jaar te vinden in de wat drogere en openere bossen, aan bosranden en op open plekken in het bos. Vooral als deze open velden grassige kruiden en nectarrijke distelsoorten herbergen moeten er Kardinaalsmantels in te vinden zijn. Waardplanten voor de Kardinaalsmantels zijn vioolachtige planten.

BruinZandoogje, Vlinders op La Palma.
Vlinders op La Palma, Bruin Zandoogje.
Vlinders op La Palma ; Vrouwje van Bruin Zandoogje op La Palma.
Vlinders op La Palma,Bruin Zandoogje onderaanzicht.

Bruine zandoogjes zijn vlinders die je werkelijk overal op La Palma tegenkomt. Ze zijn niet erg kieskeurig voor wat betreft nectarplanten. Vrijwel alle bloeiende planten in hun leefgebied voldoen. Deze vlinders kunnen in grote hoeveelheden in een vlieggebied voorkomen. Ze beperken hun leefgebied echter tot een territorium met een straal van 150 meter. Raken ze daar buiten dan zoeken de vlinders in circels de omgeving af en keren als ze iets herkennen direct weer terug naar hun standplaats. Waardplanten voor bruine zandoogjes zijn vooral smalbladige grassen. De mannetjes patrouilleren in hun territorium op zoek naar vrouwtjes en jagen daarbij ook achter andere vlinders aan. Het vrouwtje deponeert de eitjes in een groot scala aan vegetatie om het risco te spreiden.

Vlinders op La Palma ; Kleine Vuurvlinder op La Palma.

De kleine Vuurvlinder is een dagvlinder die op La Palma voorkomt vanaf zee tot aan de hoogste bergtoppen. De voorvleugels hebben een lengte van slechts 13 mm. Op de rand aan de onderkant van  de vleugels heeft de Kleine Vuurvlinder een oranje rand. ook op La Palma is deze vlinder vooral te vinden op open droge en schrale gronden en braakliggende terreinen. De rups van deze vlinder eet slechts de onderkant van een blad af. Hierdoor valt er licht door de  bezette bladeren heen. De mannetjes verdedigen om vanaf een steen of bloemtop snel op een indringer af te vliegen en om deze heen te vliegen. Als waardplant wil de Kleine Vuurvlinder vooral zuring.

Vlinders op La Palma, Vulkaan Atalanta.

De Vulkaan Atalanta is een endemische dagvlinder op De Canarische eilanden en madeira. Voorheen ging men er van uit dat het een ondersoort was van de Indische Atalanta. Maar Sinds 1992 wordt ze erkend als een op zich zelf staande soort. Zij staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Niet zozeer doordat bedreiging echt aan de orde is maar omdat het  verspreidingsgebied van deze vlinders zo beperkt is dat de kleinste  verandering aan haar habitat dit wel heel snel zou kunnen veroorzaken. 

Deze vlinders komen op La Palma voornamelijk voor in laurierbossen maar ook in parken en in onze botanische tuin. De volwassen exemplaren eten o.a. de bloesem van laurierbomen. De belangrijkste  waardplant is de brandnetel. De vliegtijd voor deze vlinders is op La Palma het hele jaar.

 

Vlinders op La Palma, Vulkaan Atalanta op distel.
Vlinders op La Palma, Monarchvlinder.
Monachvlinder bovenaanzicht, Vlinders op La Palma.
Vlinders op La Palma, Monarchvlinder bovenaanzicht.
Monarchvlinder onderaanzicht, Vlinders op La Palma.

De Amerikaanse Monarchvlinder is door zijn extreeme migratie gedrag één van de bekendste dagvlinders die er is. De vlinders trekken in de lente van hun geboortegronden in Mexico naar Canada en de nakomelingen van hun nakomelingen trekken in de herfst weer terug naar de geboortegronden van hun grootouders in de bergen in het zuiden van Merxico. Sinds 1880 is er ook een populatie van deze reislustige vlinders op La Palma die zich zelf in stand weten te houden. De populaties liggen op warme tot zeer warme droge plaatsen, zoals erosiegeulen. De vlinder komt ook voor in tuinen en parken. De populaties zijn doorgaans klein en zijn omgeven door landbouwgebieden. De rups van de Monarchvlinder in Amerika eet giftige zijdeplanten, hierdoor is hij giftig en dit gif wordt ook opgeslagen in het lichaam van de vlinder. Op La Palma zijn de planten die de rupsen van deze vlinder eten niet giftig. Toch lijkt het erop dat de vlinder door insectenetende vogels meer met rust gelaten worden dan andere vlinders. Wanneer er bij ons in de tuin, waar het af en toe wemelt van de vogels, Monarchvlinders rondfladderen, hebben wij nog nooit gezien dat zij belaagd worden. Op La Palma gebruikt deze monarchvlinder als waardplanten de niet inheemse Asclepias curassavica en de gomphorcarpus fruticosus. De vlinders vliegen het hele jaar en planten zich ook gedurende het gehele jaar voort. 

Info over waardplanten, nectarplanten, vliegtijd en vlieghoogte van vlinders op La Palma.

 

Latijnse naam

Nederlandse naamwaardplant        voedselplantvliegtijdvlieghoogte
Gonepteryx palmaeLa Palma witjeRhamnusLaurierboshele jaar0-2000 meter
Pieris cheiranthiCanarisch groot koolwitjeOostindische kersKoolhele jaar0-2600 meter
Pieris RapaeKlein koolwitjeCrambre strigosaKruisbloemigenhele jaar0-3000 meter
Pontia daplidiceReseda witjeReseda (Wouw)Kruisbloemigenhele jaar0-2700 meter
Coleas croceaOranje luzerne vlinderLuzerne, KlaverDistelshele jaar 
Catopsilia florellaGele trekvlinderSennaDivers, nectarhele jaar 
Gonepteryx cleobuleCanarische cleopatraRhamnus glandulosaLaurierbloesemhele jaar0-2000 meter
Danaus plexippusMonarch vlinderMaagdenpalmenNectarhele jaar0-4000 meter
Danaus chrysippusKleine monarch vlinderFrederiksbloemPhryganahele jaar0-600 meter
Hypolimnas missipusValse monarch vlinderDiversDivers nectarokt-dec0-600 meter
Vanessa atalantaAtalantaBrandnetelLiguster, fruithele jaar0-2000 meter
Vanessa vulcaniaVulkaan AtalantaBrandnetellaurierbloesemhele jaar0-2500 meter
Vanessa carduiDistel vlinderDistelVlinderstruikhele jaar 
Vanessa VirginiensisAmerikaanse atalantaComposietenKlavershele jaar 
Issoria lathoniaKleine parelmoer vlinderViooltjesSlangenkruidmigrant0-2500 meter
Hipparchia tilosiLa Palma zandoogjeGrassenLaurierbosjuli-sept0-2000 meter
Maniola jurtinaBruin zandoogjeGrassenZeer div. nectarmaart-sept 
Pararge xiphioidesCanarisch bont zandoogjeBoskortsteelPijn- laurierboshele jaar0-2000 meter
Lycaena phlaeasKleine vuurvlinderZuringDiv. kruidenhele jaar0-2400 meter
Lampidus boelicusTijgerblauwtjeBlazenstruikDiv.nectarhelejaar0-2000 meter
Cyclyrius webbianus Canarische mantelvlinderCanarische bremRetama Teidehele jaar0-2500 meter
Zizeeria knysnaAmethist blauwtjeRupsklaverDiv. kruidenhele jaar0-1800 meter
Aricia crameraMoors bruin blauwtjeErodiumpeulvruchtpl.hele jaar 
Polyomalus icarusIcarus blauwtjeKlaversoortenDiv. kruidenhele jaar0-3000 meter
Thymelicus christiCan. dwergdikkopjeDor grasDiv.kruidenfeb-sept0-2000 meter
Argynnis PandoraKardinaalsmantelViooltjesDistelshele jaar 

 

 

vakantiehuizen                       home

 

Beleef La Palma !

Beleef La Palma !