Beleef La Palma ! Vakantiehuizen op La Palma

Rondwandeling van Las Moraditas naar Llano del Jable ( C – 21 )

beginpunt : Start nieuw traject van de prlp14 (Waar rode stippellijn oostwaarts calle las moraditas verlaat.)

eindpunt : Start nieuw traject van de prlp14 (Waar rode stippellijn oostwaarts calle las moraditas verlaat.)

afstand : 6,5 km

tijdsduur : 2 uur

signalering : Prlp 14 (In 2017 nog rode stippellijn op kaart), Afdalen via oud traject prlp14 gele lijn op kaart)

hoogteverschillen : Totaal stijgen 250 meter, totaal dalen 250 meter.

zwaarte : Gemiddeld

bar restaurant : Aan doorgaande weg restaurant La Cascada.

watertappunt : Nee

bushalte : Aan doorgaande weg LP-3

Deze korte rondwandeling op korte rijafstand van ons huis verveelt eigenlijk nooit. Is iedere keer weer anders. Om bij het startpunt te komen sla je vanaf de LP-3 het weggetje calle las Moraditas in. Let op; Er zijn twee weggetjes kort achter elkaar. Je moet het weggetje in bij het huisje met het kruis er op, tussen de twee palmen.

Wanneer je over het weggetje rijdt richting startpunt rondwandeling krijg je aan je linkerhand al een idee over het uitzicht dat je tijdens de rondwandeling geboden wordt. Je parkeert je auto (niet voor de oprit van het huis natuurlijk) op de open ruimte de linkerkant van de weg bij startpunt van het nieuwe traject van de lppr14 (in 2017 nog rode stippellijn op kaart). Zie foto rechtsboven.

Het pad stijgt langs het hek aanvankelijk redelijk pittig. Even later wordt het pad veel minder steil en voert je door pijnboombos. 

Al slingerend brengt het pad je naar de lavastroom van Montaña Quemada die in 1492 abrupt een einde maakte aan de vruchtbare landbouwgronden van El Paso in dit gebied.

Het, hier weer iets steilere, pad voert over losse vaak vuistgrote brokken lava. Voor en boven je zie je de noordhelling van Montaña Quemada in beeld verschijnen. Het pad buigt nu eerst naar links (oostwaarts) af.

Bij het bereiken van het bewijzeringspaaltje op bovenstaande foto gaat het pad scherp rechts. Het loont de moeite voor diegenen die op een mooi plekje uitgebreid willen pick-nicken of gewoon even in volmaakte rust in een uitzonderlijke omgeving hun lunch willen gebruiken, niet de rondwandelroute te volgen. Maar even een klein uitstapje te maken. Achter het paaltje gaat een maar net zichtbaar geitenpaadje rechtdoor en voert je oostwaarts de hoofdlavastroom op.

Na het uitstapje, vanaf het eerdergenoemde paaltje westwaarts het pad volgen dat nu onder de noordhelling van Montaña Quemada door loopt tot aan de uitgebreide wandelwijzer die diverse paden vermeld. Alvorens de rondwandeling te vervolgen is het ook de moeite waard even wat over de vlakte van Llano del Jable rond te wandelen.

Over deze zwarte lavagruisvlakte met zijn verspreid staande pijnbomen, trekken vaak nevelflarden vanaf de andere kant van de bergen. Om de rondwandeling te vervolgen moet je terug naar de eerder genoemde grote wandelwijzer. Vanaf dat punt loopt een brede onverharde piste die niet bewijzerd staat. Maar dat is het oude traject van de PRLP14. (Nog een gele lijn op de kaart van 2017)

Deze piste volg je naar beneden. De piste gaat over in een verhard weggetje. Je kunt er ook voor kiezen het oude traject tussen de muurtjes te volgen. Beiden worden op den duur weer één en brengen je over het asfalt terug bij de auto.