Beleef La Palma !

Wandelen op La Palma. Rondwandelingen bij vulkaan Pico de Birigoyo op La Palma. C9

beginpunt : recreatiegebied El Pilar

eindpunt : recreatiegebied El Pilar

afstand : 3, 6, 8, 11 km               

tijdsduur : 1, 2, 3, 4 uur

hoogteverschillen : totaal stijgen 350 tot 600 meter, totaal dalen 350 tot 600 meter

zwaarte : middel

signalering : 3,6,8 km = Gr131+steenmannetjes, 11 km = prlp16, slvm 125, GR131+st.mannetjes

bar restaurant : nee ;  gelegenheid tot zelf barbecuen in recreatiegebied

watertappunt : in recreatiegebied El Pilar

bushalte : nee

 

Er zijn vele wegen die naar de Pico de Birigoyo leiden. Het leuke van het gebied rond de Pico de Birigoyo is dat je er zoveel verschillende rondwandelingen kunt samenstellen. Er is een vijftal verschillende rondwandelingen te maken  waarbij je de top van de oude vulkaankegel in het parcours kunt opnemen.

 

In een uitgestrekt gebied aan de noord en westzijde van de Birigoyo is goed te zien aan het landschap dat deze gedoofde vulkaan in zijn actieve jaren een geweldige lavaregen veroorzaakt moet hebben. De grond bestaat voornamelijk uit dikke lagen zwart lavagruis ter groote van een erwt. Dit zwarte ruwe lava grind weegt haast niets en noemen ze op La Palma granzon. Het wordt veel gebruikt voor decoratie in bloemperken en tuinen. 

 

De bovenste helft van de Birigoyo zelf bestaat ook voor een groot gedeelte uit dit lava gruis. Alleen is dit gruis vreemd genoeg roodachtig van kleur. Dit is vooral goed te zien aan de west helling.

 

De kortste rondwandeling is meteen ook de meest avontuurlijke. Wanneer je vanaf El Pilar de GR 131 een stukje volgt richting het zuiden, wijst een bordje de weg naar de top van de vulkaankegel aan. Eerst voert dit pad je door de bosjes om vervolgens snel te steigen over het gruis richting hemel. Van iedere genomen stap zak je weer driekwart terug naar beneden. Veel (verstandige) wandelaars laten dit pad voor wat het is en nemen één van de volgende afslagen richting top.

 

Vanaf de top heb je op wolkenloze dagen rondom een fantastisch uitzicht. De enige rondwandeling aan de oostkant van de Pico de Birigoyo is tevens de langste maar ook de meest afwisselende. Vanaf El Pilar volg je de pr lp 16 tot aan de traversa slvm 125. Deze brengt je naar de Route der Vulkanen. Hier vandaan kun je kiezen voor de ‘light’ uitvoering terug richting beginpunt over de GR 131. Of je opteert voor de intensievere wandeling over de toppen van diverse gedoofde vulkanen met als laatste de Birigoyo.

 

Vanaf de top voert een pad je eerst over gruis en later over een brede brandgang terug richting startpunt.

 

Onderaan de brandgang voert een bospaagje naar links je weer terug naar Recreatiegebied El Pilar.