Beleef La Palma !

Wandelen op La Palma. Uitzichtpunt Hoyo Verde in de Caldera op La Palma. C5

beginpunt : Playa Taburiente in de Caldera

eindpunt : Playa Taburiente in de Caldera

afstand : heen en terug samen 7 km (plus de caldera wandeling van 12 km)           

tijdsduur : 4 uur

signalering: borden en steenmannetjes

hoogteverschillen : totaal stijgen 500 meter totaal dalen 500 meter

zwaarte : zwaar ( door lengte van de wandeling indien er niet overnacht wordt in de Caldera )

bar restaurant : nee

watertappunt : diverse bronnen en poeltjes met drinkwater

bushalte : nee

 

In de Caldera de Taburiente zijn een flink aantal wandelingen te maken. Het nadeel is dat je al redelijk wat tijd kwijt bent om in de krater te komen en er weer uit te geraken. Er bestaat natuurlijk de mogelijkheid om er te overnachten op de kampeerzone. En dan met dat als uitvalsbasis, wandelingen in de krater te maken.       

            

Wij geven er echter de voorkeur aan om er gewoon een lekkere lange wandeldag van te maken. Vroeg beginnen bij Los Brecitos en afdalen in de krater en er daar dan een wandeling aanplakken en daarna via de beek weer de krater uit. Het is wel flink doorlopen, maar dan slaap je ‘s avonds gewoon weer in je eigen bed. Bovendien heb je geen gezeul met tentje, slaapzak etc.

 

Eén van de mooiste wandelingen in de krater vinden wij die naar het uitzichtpunt van Hoyo Verde.  Deze wandeling is afgezien van de lengte en zwaarte niet geschikt voor iedereen. Je moet redelijk geoefend zijn in bergwandelen en zeker geen last hebben van hoogtevrees. De route voert regelmatig over niet al te brede paadjes en langs afgronden.       

                                      

Het uitzicht onderweg is fabelachtig. Je ziet de kraterbodem steeds dieper onder je verdwijnen en je krijgt een steeds beter overzicht van de Caldera en de diverse rivierbeddingen en bergruggen er in.

 

Voorbij Mirador La Fondada, wordt het pad alleen nog aangegeven door een enkel steenmannetje en is het vaak speuren naar de juiste route. Regelmatig moet je in het Pijnboombos der zeven bronnen je weg zoeken door en langs opgedroogde beek beddingen (barranco’s).

 

Hoyo verde betekent ‘Groene kuil’ in het Nederlands. Door de overvloedige aanwezigheid van water maakt Hoyo Verde op La Palma dan ook vrijwel altijd zijn naam waar.

 

Sommige momenten heb je fantastisch uitzicht om even later weer door een donker bos te wandelen. Het bos gaat door tot onder aan de steile rotswanden die de Caldera omgeven. Enkele tientallen meter daarvoor buigt het pad vrijwel onzichtbaar naar rechts en loopt verder pal onder de basaltwanden verder.

 

Je hoeft tijdens deze lange wandeling gelukkig niet veel water mee te dragen. Regelmatig kun je de drinkflessen bij vullen. Ook aan bovenop bij uitkijkpunt Hoyo Verde zijn watervalletjes en poelen. Aan de vele sporen van de Arrui’s (Mouflons) hier is te merken dat er maar heel weinig mensen deze wandeling naar Hoyo Verde maken. Toch is een echte aanrader. De combinatie van het weidse uitzicht en de toch intieme sfeer zijn werkelijk uniek.

 

Het is door het tegenlicht in de krater en de schaduw in barranco Hoyo Verde, alleen lastig om die speciale sfeer op foto vast te leggen.