Beleef La Palma !

Wandeling van Barlovento  naar Los Sauces op het Canarische eiland La Palma. NO6

beginpunt : Barlovento

eindpunt : Los Sauces

afstand :  11 km              

tijdsduur : 2 uur

signalering: GR 130

hoogteverschillen : totaal stijgen 120 meter, totaal dalen 480 meter

zwaarte : middel / zwaar

bar restaurant : in Barlovento en Los Sauces

watertappunt : nee

bushalte : in Barlovento en Los Sauces

 

Het vergt misschien even wat moeite om de signalering GR 130 boven in Barlovento te vinden. De route voert eerst tussen de verspreid staande huizen het dorp uit. Maar dan sta je ook ineens in een overweldigend groene omgeving.

 

De wandeling naar Los Sauces gaat afwisselend over wandelpad en asvaltweggetjes. Na eventjes klimmen bereik je al snel Montaña de La Questa. Vanaf hier gaat het over een ongelofelijk steil weggetje met lintbebouwing, met de naam Las Cabezadas, naar beneden richting het brede ravijn Hoya Grande.

 

Je vraagt je af wat de mensen vroeger heeft bezielt om zich hier te vestigen. Het lijkt wel een skischans. Waarschijnlijk de aanwezigheid van water en vruchtbare grond. Boven aan deze barranco van de Hoya grande gaat de wandeling weer verder over het oude koningspad. Je daalt af via een soms zompig pad langs de noordwand van deze barranco. Op de natste plekken wordt de giftige yam-plant, met zijn grote bladeren, verbouwd voor consumptie.

 

Aan de andere kant voert het pad langs de steile wand omhoog naar Los Sauces. Dit deel van het koningspad is geplaveid met kleine basaltstenen van de kustlijn. Boven gekomen wandel je direct het rijke Los Sauces binnen. In vroegere tijden hadden de rijke kooplieden uit de hoofdstad Santa Cruz de La Palma hier hun buitenhuizen. Misschien nog wel. In vijf minuten loop je naar de gezellige Plaza de Montserrat in het centrum van Los Sauces.