Beleef La Palma !

Wandelen van La Laguna de Barlovento via Bco. de la Herradura naar Los Sauces. NO7

beginpunt : La Laguna de Barlovento

eindpunt : Los Sauces

afstand : 10 kilometer            

tijdsduur : 3,5 uur

signalering: PR LP 7.1 en  PR LP 7

hoogteverschillen : totaal stijgen 200 meter, totaal dalen 750 meter

zwaarte : middel

bar restaurant : in recreatie gebied La Laguna en in Los Sauces

watertappunt : Op Recreatiepark La Laguna.

bushalte : In Los Sauces.

 

Deze wandeling door de Barranco de La Herradura kun je het beste organiseren door je met de taxi vanaf het centrale plein (Plaza de Montserrat) in Los Sauces naar het recreatiegebied van La Laguna te laten brengen. Hier laat je je afzetten aan het einde van het parkeerterrein dat tussen het recreatiegebied en het waterreservoir ligt. Hier neem je de PR LP 7.1 over het holletje met rode klei omhoog het bos in. Na een paar stukjes landbouwgrond is het gedaan met het zonlicht. Je duikt al snel de groene duisternis van Barranco de La Herradura in. 

 

Aanvankelijk gaat het pad een stukje omhoog, deels via traptreden. Maar daarna voornamelijk afdalend in deze met laurierwoud bedekte kloof. Het vaak smalle pad kan soms behoorlijk glibberig zijn. Niet voor niets staan er langs sommige delen houten ballustrades. Maar zelfs nieuw hout vergaat in deze vochtige omgeving vrij snel. Je kunt er beter dus maar niet op vertrouwen.

 

Het pad door deze kloof voert je door één van de uitbundigste stukjes laurierwoud die er is op La Palma. Door de vrijwel altijd heersende noordoost passaat krijgt dit deel van La Palma het meeste vocht. Je vindt hier dan ook niet alleen een vijftal verschillende laurierbomen, maar ook lianen en reuzen varens. Het heeft echt iets weg van een jungle.

 

Deze wandeling is vanwege de overvloedige schaduw ook zeer geschikt om op warme dagen in de zomer te maken. Bovendien kun je dan het geluk hebben om het bloeiende Reuzen slangenkruid tegen te komen. Dit is een plant die endemisch is voor La Palma en alleen in het gebied boven Barlovento voorkomt. De bloemstengel van deze  meerjarige plant kan wel een hoogte van vier meter bereiken.

 

Het goed gemarkeerde pad brengt je naar uitkijkpunt Mirador de Las Barandas, waar je mooi uitzicht hebt over Barranco del Agua.  Vanaf hier neem je de wandelroute PR LP 7. Het pad is nu niet meer overgroeid en je  loopt in meer open terrein en later langs wat landbouwgronden. Het laatste deel daalt vrij steil af over een geasfalteerde weg naar Los Sauces en eindigt bij de terrasjes op het plein waar je de taxi genomen hebt.