Beleef La Palma !

Wandelen op La Palma. Wandeling in Barranco del Agua bij Los Tilos op La Palma. NO10

beginpunt : Honderd meter terug langs de weg vanaf bezoekerscentrum Los Tilos.

eindpunt : Honderd meter terug langs de weg vanaf bezoekers centrum los Tilos.

afstand :   heen en terug bij elkaar tussen de 2 en 3 km          

tijdsduur : Heen en terug bij elkaar ongeveer een uur

signalering: nee

hoogteverschillen : te verwaarlozen

zwaarte : gemiddeld door lastige passage bij de kloof met de ladder

bar restaurant : Restaurant Casa Demetrio

watertappunt : Langs het kanaal in de kloofen bij Bbq gebied los tilos

bushalte : nee

 

Via de Barranco del Agua liep vroeger het water van de bronnen van Marcos en Cordero in zee bij San Andres. Na het aanleggen van het betonnen waterkanaal in het begin van de vorige eeuw loopt er vrijwel alleen nog maar regenwater door de Barranco del Agua. Aangezien dit deel van La Palma het vochtigste stuk La Palma is, is dat nog steeds aanzienlijk. De barranco zal niet zo heel snel meer dieper uitslijten maar is nog wel steeds overweldigend groen.

 

Wanneer je 100 meter terug loopt vanaf het bezoekerscentrum heb je aan de rechterkant een met een houten ballustrade afgezet pad dat via een korte (donkere) tunnelroute naar de bedding van de barranco voert en aan het eind verder afdaalt in de barranco. Je kunt ook direct na de vierkante opvangbak via een smal paadje de bedding van de barranco bereiken.

 

Al na korte tijd bereik je de waterval. Hier valt niet echt duidelijkeid over te achterhalen of zij stroomt of niet. Een tiental jaren geleden is de waterval in ere hersteld als een soort toeristische attractie die tegen betaling een aantal uren per dag naar beneden kletterde. Ook zou het pad in de barranco vaak wegens gevaar gesloten zijn. Wij treffen echter iedere keer dat we gaan, de barranco geopend en de waterval aan het werk, zonder dat daar voor betaald hoeft te worden. Geen idee wat de situatie zou horen te zijn. We kunnen ons voorstellen dat tijdens en vlak na hevige regen de barranco, uit veiligheidsoverwegingen, voor het publiek gesloten is.

 

In de diverse gidsjes over La Palma staat dat je bij een werkende waterval niet verder zou kunnen. Dat is jammer want het mooiste deel van de kloof ligt voorbij de waterval. Oplossing; Kleren uit, een plasticzak over de rugzak en een kort sprintje onder de douche door. Het geweld van de waterval varieert nog al. Soms krijg je slechts een verkwikkende douche. Andere keren krijg je de volle laag. Het is het echter wel waard. Er zijn er maar weinig zo gek als wij om deze actie van strippen en rennen te ondernemen. Maar je hebt dan wel het mooiste deel van de kloof voor jezelf alleen.

 

Het lastigste stuk van de wandeling is bij een nauwe kloof waar je via een kort metalen laddertje en wat geglibber over gladde natte rotsen een hoogteverschil moet bedwingen. Daarna is de wandeling weer makkelijk. Bij twijfel niet gaan wiebelen over de gladde boomstammen in de poel eronder, maar gewoon door het water heen banjeren. Beter natte voeten dan ongelukkig vallen.

 

Na een aantal haakse bochten eindigt het bewandelbare deel van dit stuk van de barranco del Agua bij de gladde rotswand van een vroegere waterval. Dit betekent dus het keerpunt van deze korte wandeling. Wij doen deze wandeling het liefst in de namiddag i.v.m. met het licht. In de kloof kom je geregeld metalen waterleidingen en polyethyleen waterslangen tegen. Beetje jammer, maar de natuur in de kloof is zo overweldigend dat het gelukkig niet echt storend is.

 

Gisteren hadden Ramon en René de kloof na de waterval voor zich zelf. Toen zij zich stonden te strippen voor de sprint terug onder de waterval door, stonden er aan de andere kant van de waterval een aantal touristen. Nadat onze mannen de waterval getrotseerd hadden, bleken er om de bocht nog een dozijn jonge Spaanse toeristen te staan (waaronder een aantal fraaie señoritas) die niet verder konden vanwege de angst voor een nat pak. Ze wilden allemaal weten of het aan de andere kant van de waterval de moeite waard was. Maar geen van de toeristen en fraaie señoritas besloten het voorbeeld van onze vikingen te volgen. Helaas voor René, want die had dat wel zien zitten. Maar helemaal ongelijk geven kunnen we de dames niet. Al is het geen smeltwater, erg aangenaam is deze natuurlijke douche niet.