Beleef La Palma !

Wandelen op La Palma. Wandelroute PRLP8 van Pico de La Cruz naar Barlovento. NO9

beginpunt : Pico de La Cruz

eindpunt : La Laguna de Barlovento

afstand : 12 km          

tijdsduur : 3 uur

signalering: PRLP 8

hoogteverschillen : totaal dalen 1600 meter.

zwaarte : zwaar

bar restaurant : Restaurant Las Goteras in recreatiegebied van La Laguna de Barlovento

watertappunt : nee

bushalte : nee

 

Deze wandelroute PRLP8 op La Palma is 12 km afdalen van Pico de La Cruz naar La Laguna de Barlovento. De wandeling is uitermate geschikt om in de zomer te maken. Nadeel van de wandeling is dat er geen busverbindingen zijn en het prijzig is om het met een taxi te organiseren. Je moet je immers richting het hoogste punt van La Palma laten brengen.

 

De wandeling voert je door een paar typische klimaat en vegetatiezones van La Palma. Je begint op de met La Palma brem begroeide hellingen bij Pico de Cruz. Tijdens de afdaling verandert de vegetatie langzaam in pijnboombos. Nog lager loop je door laurierbos en de wandeling eindigt tussen loofbomen en struiken.

 

Eén van de meest kenmerkende uitzichten krijg je ongeveer halverwege de wandeling. Op een gegeven moment voert het wandelpad over een smalle berggraat. Aan de linkerkant kijk je in de grote droge, zonnige barranco de Gallegos en aan de rechterkant over de vochtige dichtbeboste en vaak bewolkte Barranco de La Herradura.

 

Dat is nu typisch La Palma die snelle afwisseling van klimaat en vegetatiezones. Wat ook typisch La Palma is is de steilte van het pad. Het zwaarste deel is nog het stuk door het pijnboombos. Het pad is bezaaid met dennennaalden wat de afdaling nog zwaarder maakt. Niet echt een wandeling om op de eerste dag van de vakantie te maken. Wij hebben hem kort geleden nog  gedaan na een aantal maanden relatieve rust. Jong en oud hebben toen wel een aantal dagen spierpijn en knikkende knietjes gehad.

 

Het deel van de wandeling dat door het laurierbos voert is al wat minder steil en nog lager kom je tussen de loofbomen en struiken en een paar verspreid liggende akkertjes. Dit deel van de wandeling is een must voor vlinderliefhebbers. Iedere keer als we hier zijn in de zomer wemelt het er werkelijk van de vlinders. Vooral de grote gele Afrikaanse trekvlinder is een lust voor het oog.

 

Wanneer je op een gegeven moment Barlovento in zicht krijgt, snap je niet dat het dorpje, als je er door heen rijdt, zo ‘gewoon’ lijkt. Vanaf boven gezien ziet het er heel idylisch uit. De wandelroute gaat eigenlijk door tot Barlovento. Maar het laatste stuk gaat grotendeels over de gevaarlijke geasfalteerde weg. Dus is het leuker en verstandiger om te wandeling te beëindigen bij het recreatiegebied van La Laguna.