Beleef La Palma !

Wandelen op La Palma. Rondwandeling Los Tilos – Marcos en Cordero – Las Lomadas. NO4

beginpunt : parkeerplaats infocentrum/restaurant Los Tilos

eindpunt : parkeerplaats infocentrum/restaurant Los Tilos

afstand :  24 km               

tijdsduur : 8 uur

signalering: pr lp 6, vanaf Las Lomadas  over asvalt terug naar los Tilos

hoogteverschillen : totaal stijgen 1150, totaal dalen 1150

zwaarte : zwaar

bar restaurant : bij infocentrum los Tilos

watertappunt : Bij info center, Casa del monte en het gehele kanaal langs de tunnelroute.

bushalte : nee

 

Bij het wandelen door het laurierwoud Los Tilos kun je kiezen om het bij een korte en éénvoudige wandeling te laten. Maar je hebt ook de mogelijkheid om er een lange dagwandeling van te maken. Voor de echte wandelaars ligt hier een uitdaging, mits de Barranco del Agua niet gesloten is vanwege recente regenval en het hierdoor verhoogde gevaar op steenlawines.

 

Deze wandeling moet niet onderschat worden. Bereid je voor op een paar uur stevig klimmen. Het eerste deel na Los Tilos is geen echt pad te noemen. Je moet soms over reusachtige keien zelf je weg zoeken van markering naar markering. We hebben hier met eigen ogen kunnen zien dat de reddingsdiensten op La Palma zeer goed geoefend zijn. Er had een Duitse toeriste hier haar been gebroken en werd door de reddingswerkers met een brancard afgevoerd. Het leken wel berggeiten zoals die Palmeros met hun last moeiteloos door de steile barranco afdaalden.

 

Eénmaal uit de steile bedding van de barranco krijg je wel een pad. Het vervolg van deze wandeling PR LP 6 brengt je via een keur aan kunstig gemaakte traptreden van boomstammen, keien of uit de rotsen gehakt,  omhoog naar de bronnen van Marcos y Cordero.

 

Onderweg kom je een uitgehakte grot tegen. Deze diende als schuilplaats en bivak voor de mannen die dit pad hebben aangelegd. Sta daar eens even bij stil als je met je tong op je knieën hier staat uit te rusten. Met een auto kun je hier niet komen. Dus dit pad is met louter spierkracht van mens en ezel tot stand gekomen. En dat allemaal om bij het kostbare water van de bronnen te komen.

 

Het water uit de bronnen wordt opgevangen en via een kanaal dat door dertien in de rotsen uitgehakte tunnels wordt vervoerd naar een punt waar het via pijpen naar verschillende lager gelegen gebieden loopt. Een zak of hoofdlamp is onontbeerlijk voor dit deel van de wandeling.

 

Aan het einde van de tunnelroute vind je dit verdeelpunt, Casa del Monte. Hier staan eettafels en kun je even op krachten komen voor de afdaling naar Las Lomadas. De eerste helft van de afdaling loopt door een in de rode klei uitgeslepen geul die volledig overgroeid is. Daarna wordt het terrein wat opener en het laatste stuk daal je af over een steil asvaltweggetje richting bebouwde kom van Las Lomadas. Vanaf de doorgaande weg is het nog ongeveer twee kilometer terug (linksaf) richting het beginpunt van de rondwandeling.